15 april 2009

Wordt verwacht 98 (nieuws, 2009)

DE AUTEUR ZELF IS OOK EEN MYSTERIE

De publicatie van 'The Calling' door Inger Ash Wolfe gaf vorig jaar in de Verenigde Staten, Canada en Engeland aanleiding tot enige commotie. Want Inger Ash Wolfe was volgens de uitgever het pseudoniem van 'een bekende Noord-Amerikaanse literaire romancier'. Speculaties over wie de auteur in werkelijkheid is, waren niet van de lucht. Sommige Canadese critici noemden de namen van Linda Spalding, Michael Redhill, Jane Urquhart en David Adams Richards. Hun Amerikaanse collega's hielden het op Margaret Atwood of Farley Mowat. Tot op heden is niet duidelijk wie er achter het pseudoniem schuilgaat.

De auteur liet in een interview per e-mail met January Magazine weten dat de oorspronkelijke schrijversnaam Inger Wolfe was gebaseerd op een relatie van hem of haar. Later voegde de schrijver Ash aan de naam toe om niet te worden verward met de Deense misdaadschrijfster Inger Wolfe. De auteur van 'Calling' zei verder zich niet zo te storen aan de speculaties over haar/zijn echte naam, maar vond wel dat recensies werden bezoedeld door het gegis naar de ware identiteit van de schrijver. ,,Recensenten die het gebruik van een pseudoniem afkeurden, waren vervolgens ook negatief over het boek zelf.''

'The Calling' komt bij uitgeverij De Boekerij in juni 2009 onder de titel 'De roeping' in Nederlandse vertaling uit. Thrillerauteur Mo Hayder, die om een blurb werd gevraagd voor op de cover, noemde 'De roeping' 'verbijsterend, donker, origineel en compleet verslavend''.

Het verhaal: Inspecteur Hazel Micallef woont al haar hele leven in het kleine stadje Port Dundas en gaat bijna met pensioen. Maar door haar slechte rug, haar afhankelijkheid van pijnstillers en de plotselinge scheiding na veertig jaar huwelijk, kan de 61-jarige Hazel zichzelf amper nog staande houden.

Als het ene terminaal zieke slachtoffer na het andere dood wordt aangetroffen - hun lichamen zonder bloed, hun mond gefixeerd in vreemde vormen - zit Hazel ineens op de hielen van een meedogenloze seriemoordenaar. En dat terwijl alles om haar heen langzaam uit elkaar valt.

RADICALE VERANDERING

Judith Visser debuteerde eind vorig jaar in het thrillergenre met haar behoorlijk verkochte boek 'Stuk' (15.000 exemplaren). In september 2009 ligt haar tweede thriller, 'Oversteken', al weer in de winkels.

Op een kwade dag wordt Tender, hoofdpersoon uit 'Oversteken', wakker en draait zich om naar haar verloofde. Hij is dood. Nu kan Tender alleen in haar dromen nog contact met hem maken, hem zien en horen. Ze vervreemdt daardoor van de werkelijkheid en haar leven verandert radicaal en onomkeerbaar.

Na een tijdlang in Londen gewoond te hebben, ging Judith Visser (1978) in Nederland studeren voor voedingsdeskundige. Daarna wijdde ze zich aan schrijven. Ze debuteerde in 2006 met 'Tegengif', waarin het leven van een jonge Rotterdamse prostituee centraal staat. Het boek zorgde voor ophef onder bordeelbezoekers en kreeg veel aandacht in de media. Na het uitkomen van het boek werd Visser op staande voet ontslagen door haar toenmalige werkgever, omdat ze in haar functie als receptioniste alle uitgaande post van promotiestickers voor 'Tegengif' had voorzien. De roman werd uitgeroepen tot Beste Rotterdamse Boek van 2006. Het vervolg 'Tinseltown', dat verscheen in 2007, werd dat jaar met dezelfde prijs bekroond.

Visser schrijft recensies voor onder andere Biblion en is regelmatig gastcolumniste in verschillende bladen. Ze woont met haar vriend en twee honden in Rotterdam.

Andere nieuwe titels:

Chris Ryan - 'Vuurgevecht' (juni 2009). Militaire actiethriller. Voormalig SAS-kapitein Will Jackson leidt een teruggetrokken leven nadat zijn familie is omgekomen bij een terroristische aanslag. Maar hogere machten betrekken hem toch weer in de strijd.
Inge Löhnig - 'Het loon van de zonde' (augustus 2009). Thrillerdebuut van Duitse grafisch ontwerpster. Agnes Gaudera vindt een vermist vijfjarig jongetje in het bos. Hij zit naakt op een houtblok en hij lijkt niet te zijn mishandeld, maar er komt geen stom woord uit. Wie hem daar heeft achtergelaten is een raadsel.
Neil Cross - 'Begraven verleden' (september 2009). Van de scenarist van de onvolprezen spionnenserie Spooks. Nathan is nooit het nachtelijke feestje vergeten dat tot de dood van een jonge vrouw leidde. Alleen hij en Bob weten wat er is gebeurd en ze hebben afgesproken hier nooit over te praten. Bob heeft er geen idee van hoever Nathan gaat om dat geheim te bewaren.
Harlan Coben - 'Verloren' (juni 2009). Nieuw avontuur van Myron Bolitar. Hij heeft al jaren niks gehoord van Terese Collins. Niet sinds hun affaire abrupt eindigde. Haar telefoontje, waarin ze hem smeekt naar Parijs te komen, overrompelt hem dan ook. Toch stapt hij in een vliegtuig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten