10 december 2008

Wordt verwacht 73 (nieuws, 2008)

GRISHAM, BALDACCI, ZAFÓN, HERMANS EN VELE ANDEREN

In 1988 verscheen 'De jury', het thrillerdebuut van de Amerikaanse strafrechtadvocaat John Grisham. Nu, twee decennia later, zijn er sindsdien eenentwintig boeken van zijn hand verschenen en de bestsellerauteur weet nog steeds niet van ophouden. Op 27 januari 2009 verschijnt wereldwijd zijn nieuwe legal thriller, getiteld 'The Associate'. Grishams Nederlandse uitgeverij A.W. Bruna gaf dit boek de titel 'De getuige' mee.

Zoals gewoonlijk speelt ook nu een jonge jurist de hoofdrol. Kyle McAvoy is voorbestemd om in de voetsporen van zijn vader te treden, die advocaat is voor de gewone man. Tijdens zijn studie rechten behoort hij tot de besten van zijn jaar en wordt hij gekozen tot hoofdredacteur van de 'Yale Law Journal'. Alles wijst erop dat voor Kyle een mooie juridische carrière in het verschiet ligt.

Maar Kyle draagt al vijf jaar een duister geheim met zich mee. Tijdens een feestje is er iets gebeurd waar hij nooit meer aan terug wil denken. Wanneer een video-opname van het betreffende feestje in verkeerde handen valt, verandert zijn leven in een nachtmerrie. Hij wordt gedwongen te liegen, stelen, spioneren en zijn carrière op het spel te zetten. Daarbij riskeert hij niet alleen een gevangenisstraf, maar ook zijn leven...

De campagne rond de nieuwe 'Grisham' wordt begeleid met een gratis John Grisham Magazine. Het blad wordt verspreid in een oplage van 200.000 exemplaren.

VERROTTING

Behalve de nieuwe thriller van veteraan Grisham brengt Bruna komend voorjaar ook het boek van de Britse debutant Matthew Hall op de markt. Maar het gaat wel om de eersteling van de scriptschrijver van de detectiveserie 'Dalziel and Pascoe'.

'Koud spoor', zoals de in februari 2009 te verschijnen thriller heet, is volgens de uitgever niet alleen retespannend, maar ook 'een bevlogen aanklacht tegen de verrotting in de Britse jeugdzorg'. 'Koud spoor' is het eerste deel in een serie van twee. Het vervolg verschijnt in februari 2010.

Hoofdpersoon is Jenny Cooper: 42, aantrekkelijk, eigenwijs, pas gescheiden, moeder van een puberende zoon en herstellend van een burn-out. Zij is de nieuwe rechter van instructie in het Engelse Vale District. Op haar eerste werkdag vindt ze in het kantoor van haar plotseling overleden voorganger twee mappen met daarin - volgens Jenny onterecht - afgesloten onderzoeken naar de dood van twee criminele jongeren. Jenny heropent de twee zaken. Haar onderzoek leidt haar naar de directie van de plaatselijke jeugdgevangenis en een frauduleus bouwproject bij de gemeente. Wanneer ze dagvaardingen uitstuurt voor een spoedzitting, stuit ze echter bij alle betrokkenen en getuigen op een muur van verzet.

Matthew Hall (1967) studeerde rechten in Oxford en werd op zijn drieëntwintigste strafpleiter in Londen. Na enkele jaren gewerkt te hebben als aanklager en verdediger hield hij het recht echter voor gezien. Hij kon zich niet meer vinden in de - in zijn ogen - inhumane en starre Britse justitiële regelgeving voor plegers van misdrijven. Nog vóór zijn dertigste realiseerde hij een oude droom: hij werd producer en scriptschrijver. Naast schrijven houdt hij zich bezig met het beheer en de ontwikkeling van Britse bossen.

BONUS

,,Ik hoorde iemand vertellen over een boek dat hij had geschreven. Het was een spannend verhaal over de bankwereld, teruggevonden kunstschatten na roof door de SS in de Tweede Wereldoorlog en de afwikkeling daarvan. Ik heb meteen mijn mobiel gepakt. Ik wil er een film van maken. Ik heb nog nooit zoiets geks gedaan.''

Aldus tv-producent Reinout Oerlemans die dolenthousiast raakte toen hij de Nederlandse bankier Gregor Vincent op de radio hoorde vertellen over de Engelstalige thriller 'Bonus Time' die hij had geschreven. Aan het filmscript wordt op dit moment geschreven en zijn de onderhandelingen over de filmrechten in volle gang.

Gregor Vincent heeft inmiddels via zijn netwerk en andere kanalen ruim tienduizend exemplaren verkocht van 'Bonus Time'. In mei 2009 verschijnt de Nederlandse vertaling van de thriller.

De inhoud: Marco Sandano is een succesvolle bankier bij een Zwitserse investeringsbank. Wanneer hij zonder toestemming aandelen koopt in Astorian, de autofabriek uit München, en het aandeel vervolgens hard onderuitgaat, verandert Sandano's leven in een hel. Hij slaat op de vlucht. Maar hoe heeft dit kunnen gebeuren? Astorian was een zekere investering. Samen met de mooie Alexandra Seiler reist Sandano af naar Zuid-Amerika, op zoek naar antwoorden.

In 1943 vlucht een groep nazi's naar Zuid-Amerika met een grote hoeveelheid goud en gestolen kunstschatten. Zij bouwen na de oorlog een zakenimperium op. De winst wordt in de Duitse economie geïnvesteerd. Politici worden onder druk gezet, ambtenaren omgekocht en langzaam maar zeker komen verscheidene West- en Oost-Duitse bedrijven in de macht van het nazinetwetk. Een daarvan is Astorian.

De schrijver: Gregor Vincent Witteveen stamt uit een ondernemersfamilie. Na een studie aan Nijenrode, een verblijf van twee jaar in Zuid-Afrika en een MBA in de Verenigde Staten, werkte hij onder andere voor The Bank of America en Koninklijke Ahold. In zijn carrière maakte hij het een en ander mee. Van een bomaanslag op zijn kantoor door de Belgische terreurgroep CCC en de ontvoering van Gerrit-Jan Heijn toen hij bij Ahold zat tot de inval van De Nederlandsche Bank (op zijn verzoek) bij vastgoedfonds VHS na de ontdekking van fraude.

Andere nieuwe titels:

Kathleen McGowan - 'Het Jezus Mysterie' (februari 2009)
Sharon Bolton - 'Bezwering' (maart 2009)
Cody McFadyen - 'In het duister' (maart 2009)
Gregg Hurwitz - 'Vertrouw niemand' (maart 2009)
Kjell Ola Dahl - 'Wraakengel' (maart 2009)
William Lashner - 'Gezworen vijanden' (april 2009)
Barry Eisler - 'Schuilplaats' (april 2009)
Mari Jungstedt - 'In die heerlijke zomertijd' (april 2009)
Daniëlle Hermans - 'De watermeesters' (mei 2009)
Suzanne Vermeer - 'Cruise' (juni 2009)
Peter Robinson - 'Duivelsgebroed' (mei 2009)
David Baldacci - titel nog niet bekend (mei 2009)

GLASCONTAINER

Er staat 'roman' op de cover van 'Marions sluier'. Maar uitgeverij Signatuur noemt het nieuwe boek van de Noorse auteur Roy Jacobsen ook een misdaadverhaal over het probleem van de multiculturele samenleving. 'Marions sluier' ligt in april 2009 in de winkels.

Het boek begint met de vondst van het lichaam van een jong Pakistaans meisje in een glascontainer. Ze draagt een hijab en mist haar linkerhand. Al snel duiken er meer slachtoffers op, allen van allochtone afkomst.

Marion, alleenstaande moeder van een tienerzoon en politieagente bij een geheim onderzoeksteam van de politie in Oslo, raakt verwikkeld in deze zaak. Ze ontdekt dat ze wel eens dichter bij het vuur kan staan dan ze dacht, en ontsnapt ternauwernood aan een moordaanslag. Zijn er misschien gegevens gelekt?
Steeds meer drukken vooroordelen een stempel op het onderzoek. De kring om Marion heen lijkt zich langzaamaan te sluiten.

Roy Jacobson (1954) geldt al jaren als een van dé literaire auteurs in Noorwegen. Hij won met zijn romans vele prijzen. Zo sleepte hij voor 'De schlemiel van Suomussalmi' de Gyldendalprisen 2005 en de Ungdommens kritikerpris 2005 in de wacht.

GOTHIC BARCELONA

'Het belangrijkste boek van 2009'. Zo betitelt Signatuur het nieuwe boek van Carlos Ruiz Zafón, 'Het spel van de engel', dat op 28 mei 2009 verschijnt. Het boek is na de bestseller 'De schaduw van de wind' het tweede deel in een serie van vier romans rond het Kerkhof der Vergeten Boeken in het mysterieuze, gothic Barcelona. Signatuur-uitgever noemt het boek 'een tikje zwartgalliger' dan 'De schaduw van de wind'.

'Het spel van de engel' speelt zich af in het Barcelona van de jaren twintig. De jonge broodschrijver David Martin, geobsedeerd door een onmogelijke liefde, krijgt het aanbod van een mysterieuze uitgever om een boek te schrijven zoals nog nooit geschreven is, een boek dat de wereld zal veranderen. De tol die David hiervoor moet betalen is echter torenhoog.

David, zijn vader bruut vermoord, zijn moeder niet meer dan een schim op afstand, raakt als kind verzeild op het Kerkhof der Vergeten Boeken. Daar stuit hij op het sinistere, religieuze boek 'Lux Aeterna', verschenen bij de Parijse uitgever Andreas Corelli - Davids opdrachtgever - en geschreven door ene Diego Marlasca. Ooit behoorde Davids huis toe aan deze onfortuinlijke advocaat, die zich geheel op het schrijven toelegde, tot hij onder duistere omstandigheden thuis om het leven kwam. Er blijken tussen hem zelf en Marlasca meer parallellen te bestaan dan David kon vermoeden.

Carlos Ruiz Zafón woont in Barcelona en Los Angeles. De roman 'De schaduw van de wind' zorgde voor zijn internationale doorbraak. Het boek is in dertig talen vertaald en in veertig landen uitgegeven. Wereldwijd werden ruim elf miljoen exemplaren verkocht. In Nederland zijn van 'De schaduw van de wind' 600.000 stuks verkocht. Het boek staat al 160 weken in de Bestseller 60.

Signatuur lanceert een grote marketingcampagne rond het boek. Er zijn tv-commercials, een radiocampagne op Sky Radio, voorpublicatieboekjes, boekenleggers, een 'outdoorcampagne' op NS-stations en een uitgebreide pr-campagne met interviews.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten