Op de kat passen: levensgevaarlijk
(Door Arno Ruitenbeek)
Amechtig hijgend legt de geschokte lezer Aas terzijde. Is debutant Charlie Huston uitvinder van ADHD, lijdend aan die moderne ziekte of moet hij 'gewoon' de trein halen? Hoe dan ook is dit een schitterend geschreven, ijskoude en snoeiharde thriller.
Ultrakorte zinnen, onnoemelijk veel geweld, vlijmscherpe dialogen en karakters van beton. Houdt de Californische scenarist dit moordende tempo vast in zijn tweede boek, is hij verzekerd van een of meer genreprijzen en internationale roem.
Hank Thompson is de man om wie alles draait. De drankzuchtige barkeeper krijgt van een buurman een kat om op te passen. In de kattenkooi zit verstopt de sleutel van naar het zich laat aanzien een opslagruimte cq kluis.
Hank heeft de kat nog maar net eten gegeven, of hij wordt totaal in elkaar geslagen door enkele heel foute types. Die nog veel foutere vrienden met even losse handjes en idem sadistische inslag hebben. Tot in het politiekorps zitten lieden, die koste wat kost de sleutel willen hebben.
Het kan nog erger, want er blijken bovendien twee kampen te zijn die voor het kleinood willen moorden en verkrachten. Logisch, want in de ruimte die ermee kan worden geopend, ligt 45 miljoen dollar, afkomstig van diefstallen en berovingen.
Hank slaagt er net zo vaak in te ontsnappen aan het tuig als dat hij weer in hun armen loopt. Hij raakt een nier kwijt, zijn vriendin, zijn geloof in de mensheid en bijna de poet. Hoewel niet direct de sympathiekste die er rondloopt, krijgt uiteindelijk iedere lezer medelijden met hem. Wat omslaat in bewondering voor zijn doorzettingsvermogen en creativiteit.
Charlie Huston - Aas. Vertaling: J. de Wit. Uitgeverij Mynx, 255 pag.
Het is slechts 4,5 miljoen, Arno.
BeantwoordenVerwijderenWaarschijnlijk de achterflap overgetikt?
;-)
Guido Huisintveld