16 november 2008

Kritische blik 13

(rubriek over thrillerrecensies in andere media)

FILOSOFIEËN OVER DE DOOD

De Amerikaanse Amy MacKinnon schreef met 'Geschonden' haar eerste thriller. Het boek gaat over begrafenisondernemer Clara Marsh. Ze brengt haar eenzame dagen door tussen de doden, die ze zo mooi mogelijk maakt en altijd een laatste groet meegeeft met bloemen uit haar eigen tuin. Ooit heeft zij op deze manier ook een ongeïdentificeerd meisje begraven, dat vermoord was aangetroffen in de nabijgelegen bossen. Als er jaren later plotseling een verband lijkt te bestaan tussen dit naamloze meisje en Trecie, een verwaarloosd kind dat een tijdlang rondom het huis van Clara speelde maar ineens spoorloos verdwijnt, raakt Clara ongewild betrokken bij het onderzoek. Een onderzoek dat steeds meer vuile en donkere kanten krijgt…

Het is een verrassend debuut met een 'teruggehouden verteltrant', stelt Afra Botman in Trouw. ,,Uit Amerika komen vooral snelle, gewelddadige, complotrijke actiethrillers, maar dit is een 'slow'-verhaal, waarin filosofieën over de dood (...) worden afgewisseld met macabere gruwelen.'' Nog een pluspunt: volgens Botman eindigt 'Geschonden' met een 'indrukwekkend slot'.

INSPIRATIE

Andrew Pyper schrijft in 'De moordkring' over de mislukte, 33-jarige journalist Patrick Rush. Hij droomt van een groots en meeslepend leven als schrijver. En om dat te bewerkstelligen wordt hij lid van een schrijverskring. De wekelijkse ontmoetingen met andere aspirant-auteurs leveren veel inspiratie op. Vooral het horrorverhaal 'The Sandman' van een van hen, maakt indruk. Rush besluit het gegeven van seriemoordenaar 'The Sandman' te 'lenen' als basis voor een roman. Maar de bestseller die dat wordt, brengt hem echteer weinig geluk. De moordenaar bestaat echt en is veel gruwelijks van plan. Irene Start, recensente van Elsevier, is behoorlijk onder de indruk van het boek van de Canadese auteur. ,,Andrew Pyper grijpt zijn lezer vanaf pagina 1 bij de kladden en laat niet meer los.''

DAVERENDE ONTKNOPING

Hij was ooit de gevaarlijkste geheim agent in dienst van de CIA, totdat hij werd verraden door de mensen voor wie hij werkte. Zijn vrouw kwam hierbij om het leven en zijn dochtertje raaktE hij voorgoed kwijt. Nu is Oliver Stone, alias John Carr, de meest gezochte man in Amerika. Wanneer hij eindelijk heeft afgerekend met zijn vroegere bazen, slaat hij op de vlucht voor de politie en de FBI. In het afgelegen mijnwerkersstadje Divine duikt hij onder en raakt bevriend met de jonge weduwe. Ziehier in het kort de inhoud van 'De rechtvaardigen' van de Amerikaanse bestsellerauteur David Baldacci. Op Nu.nl bestempelt Anne Jongeling het boek als 'een opwindende thriller over geheime diensten en dubbele agenda's, met een rits klopjachten als een schakelketting waarbij de een de ander op de hielen zit'.

De hoofdpersonage Carr/Stone is een verfrissing, stelt Jongeling. ,,Geen jonkie meer, (...) maar wel nog altijd met de instincten bezit van een poema en de kracht van Jack Reacher. Dat de ontknoping dan ook nog eens een daverende is, is alleen maar mooi meegenomen.''

BIZAR SPEL

Een groep ouderejaars studenten filosofie heeft zich ingeschreven voor een college Logica en redenering. De onorthodoxe wijze van lesgeven van professor Williams brengt nogal wat teweeg. De man wil dat zijn studenten aan de hand van tips en hun eigen logica een fictieve misdaad oplossen. Als dit niet lukt binnen de zes weken die de cursus duurt, zal het vermiste meisje waar de zaak om draait, worden vermoord. Drie studenten vinden uit dat de zaak helemaal niet zo fictief is en dat ze aan alle kanten worden gemanipuleerd. Al heel snel gaan feiten en fictie zo door elkaar lopen, dat het drietal ook zelf in gevaar komt.

Autoriteit, gezag, gehoorzaamheid, misbruik: daar draait het om in het debuut Het verborgen raadsel van de Amerikaanse docent literatuur Will Lavender. Vier van de vijf sterren noteerde Ineke van den Bergen van de Volkskrant voor dit boek. ,,Onwaarschijnlijk lijkende ontwikkelingen, een bizar spel dat personages en lezers meetrekt in een geraffineerde manipulatie'', is haar conclusie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten