15 oktober 2008

Michael Connelly - Het laatste oordeel (2008)

De eenzame klasse van Connelly




(Door Arno Ruitenbeek)

De Lincoln-advocaat Mickey Haller en 's werelds beste speurder Harry Bosch in één thriller. In Het laatste oordeel werkt Michael Connelly's synergetische aanpak opnieuw voor de volle 100 procent.

Twee uitzonderlijke en apart opererende romanfiguren bijeenbrengen. Connelly deed het eerder in Donkerder dan de Nacht, waarin hij Bosch en voormalig FBI-man Terry McCaleb (bekend geworden door Clint Eastwoods regie en hoofdrol in Blood Work) het onderste uit de kan van de misdaad liet halen.

Het laatste oordeel is nog een fractie beter, omdat de Amerikaanse topschrijver het beste haalt uit de schijnbaar onmogelijke combinatie van een ex-verslaafde strafpleiter en een gedreven, door het leven geplaagde rechercheur.

Raadsman Haller kreeg de bijnaam De Lincoln-advocaat (uit het gelijknamige boek uit 2005) omdat hij kantoor houdt op de achterbank van een van zijn drie 'hoerensloepen' van dat merk. Net uit de afkickkliniek wegens medicijnverslaving krijgt hij een advocatenpraktijk in de schoot geworpen als zijn collega Jerry Vincent wordt doodgeschoten.

Vincents klantendossiers zijn niet erg opwindend, maar de zaak van Walter Elliot vergoedt alles. Het proces tegen de steenrijke filmproducent die ervan wordt verdacht zijn vrouw en haar minnaar te hebben vermoord, staat op het punt te beginnen. Haller moet zich razendsnel de materie eigen maken. Wat niet helpt, is dat de laptop en de agenda van zijn voorganger zijn gestolen en Elliot niet meewerkt.

Haller moet ook opboksen tegen het wantrouwen jegens juristen bij de norse Harry Bosch. De (woorden)strijd tussen en de toenadering van de twee sterke en daardoor botsende karakters van Haller en Bosch, inclusief de ronduit verrassende ontknoping, bewijzen Connelly's eenzame klasse.

Michael Connelly - Het laatste oordeel. Vertaling: Hans Kooijman. Uitgeverij De Boekerij, 416 pag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten