07 oktober 2008

Hoogst merkwaardig (nieuws, 2008)

WILLEM H. EN BRAM Z. IN NIEUWE HAVANK

Geloofde íemand in Nederland in het toeval toen de man die tegen Willem H. getuigde, precies een week later levenloos in bad werd aangetroffen? Ook commissaris Charles C.M. Carlier, alias de Schaduw uit de legendarische Havank-detectives vond het 'merkwaardig', om niet te zeggen 'hóógst merkwaardig!'.

Na meer dan twintig jaar zullen deze woorden met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid weer gevoelens van pure nostalgie oproepen. Vanaf 22 oktober klinken ze wederom in een gloednieuwe Havank: 'Caribisch complot'. Misdaadauteur Tomas Ross laat de Schaduw in een actuele setting opduiken, namelijk de Amsterdamse onderwereld. Ross treedt hiermee in de voetsporen van Hans van der Kallen (Havank), de geestelijk vader van de Schaduw.

In 'Caribisch complot' wordt de Schaduw ingezet in een van de meest spraakmakende rechtszaken uit de Nederlandse geschiedenis: de zaak Willem H. Het begon met de ontvoering van een Amsterdamse biermagnaat en leek te eindigen met de mysterieuze dood van een kroongetuige. Maar wanneer de hulp wordt ingeroepen van de Schaduw en zijn oude vriend Bruno Silvère, krijgt de zaak - uiteraard - een onverwachte wending die het duo via de Dordogne naar Amsterdam en Sint-Maarten leidt.

De thrillers van Tomas Ross (1944, pseudoniem van Willem Hogendoorn) zijn vaak gebaseerd op de werkelijkheid. Hij schreef onder meer over de moord op Pim Fortuyn en de val van Srebrenica. Ook 'Caribisch complot' is doorspekt met 'facts'. Ross was gefascineerd door de vroegtijdige dood van Bram Zeegers, de ex-advocaat en getuige tegen Willem Holleeder. Ross: ,,Vanaf het begin spookte bij die affaire rond de getuige de titel van één van Havanks boeken door mijn hoofd: 'Er klopt iets niet'. Dus wat lag er meer voor de hand dan juist de Schaduw op die vanouds zo unieke manier erachter te laten komen wát er dan niet klopt.''

'Caribisch complot' is het vijfenvijftigste deel van Havank. In Nederland zijn ruim tien miljoen Havank-detectives verkocht. 'Caribisch complot' is ditmaal geen Zwart Beertje maar een uitgave in paperback. Het boekomslag is ontworpen door Dick Bruna.

De reeks misdaadromans werd in 1935 gestart door Hendrikus Frederikus (Hans) van der Kallen (1904-1964), beter bekend onder zijn pseudoniem Havank. De door Bruna uitgegeven boeken van Havank hebben meestal Charles C.M. Carlier alias De Schaduw als hoofdpersoon. Naar de romanfiguur werd in 1997 een prijs voor thrillerdebutanten vernoemd, de Schaduwprijs. Havank schreef dertig boeken.

In december 1964, een half jaar na Van der Kallens dood, werd nummer 31, 'Menuet te Middernacht, uitgebracht waarvan het manuscript was voltooid door journalist Pieter Terpstra aan wie Havank het verhaal had verteld.
Terpstra voltooide daarna nog twee in Havanks nalatenschap gevonden incomplete manuscripten: 'De Erven Mateor' en 'Mysterie op Mallorca', die in respectievelijk 1965 en 1966 verschenen. Hierna vervolgde hij de reeks onder de naam Havank+Terpstra met nog 21 andere romans waarvan de laatste in 1985 uitkwam.

Havank was zeer belezen in de Nederlandse, Engelse, Franse en Duitse literatuur, waarvan de invloeden door zijn hele werk heen zichtbaar blijven. Maar hij citeerde in zijn boeken ook regelmatig uit de Bijbel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten