09 september 2008

Universele verhalen (nieuws, 2008)

VLIEGENDE HOLLANDER: MEER CULTURELE THRILLERS

Meer culturele thrillers en meer historische thrillers op de markt brengen. Dat is het streven van De Vliegende Hollander, de nieuwe uitgeverij van Rienk Tychon (1967), die tot eind vorig jaar werkzaam was bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Tychon waakt ervoor om 'simpele whodunnits' uit te geven, verklaart hij in Boekblad. ,,Spannende boeken waar je ook wat van opsteekt: je leert iets meer over een bepaald vak, een cultuur enzovoort. Bij fantasy wil ik geen Tolkien-klonen, maar laten zien dat de verbeelding nog altijd aan de macht is.''

Tychon koos bewust voor een Nederlandse naam, die makkelijk te verengelsen is. ,,De naam symboliseert wat ik wil uitgeven: universele verhalen die wereldwijd weerklank vinden. De Vliegende Hollander is de enige Nederlandse mythe die overal bekend is.''

De legende van De Vliegende Hollander gaat over een scheepskapitein die koste wat kost als eerste Kaap de Goede Hoop wilde ronden.

De afgelopen drie maanden heeft Tychon een tiental titels verworven. In maart/april 2009 verwacht Rienk Tychon dat het eerste boek van zijn uitgeverij zal verschijnen, de voorjaarsaanbieding zal waarschijnlijk zes titels bevatten. Tien titels per aanbieding is zijn streven. De Vliegende Hollander richt zich op literaire fictie, spanning, fantasy & sciencefiction en graphic novels.

Tychon trad in 1994 als stagiair met een hartstocht voor fantasy en spannende boeken in dienst bij Luitingh-Sijthoff, waarna hij snel opklom tot acquirerend redacteur, adjunct-uitgever en uiteindelijk uitgever. Vanaf 2004 gaf hij leiding aan de inmiddels zelfstandig opererende imprint Luitingh. Zijn grootste succes vierde hij met Dan Brown. Hij twijfelde over de acquisitie van 'Angels & Demons', ('Het Bernini Mysterie') dat hij moeilijk vertaalbaar en eigenlijk te duur vond, maar hij ging uiteindelijk toch overstag. Tot grote vreugde van Tychon en niet in het minst van de uitgeverij werd het een enorme bestseller, evenals Browns 'De Da Vinci Code'. Maar onder Tychons leiding kregen ook auteurs als Stephen King, Robert Ludlum,, Lee Child, Mo Hayder en Joseph Finder een nog duidelijker profiel en werden auteurs als Ian Rankin en Katherine Neville op de kaart gezet.

(Bron: Boekblad)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten