09 april 2008
Charles den Tex - Cel (2008)
Alleen in Monster
(Door Peter Kuijt)
Wie er ooit geweest is, zal er voor zijn plezier niet naar terugkeren: Monster, vroeger een zelfstandige gemeente, nu een dorp in de gemeente Westland, vlak onder Den Haag. Een kleurloze steenpuist midden in de Glazen Stad. Waar, zoals Charles den Tex in zijn nieuwste thriller Cel schrijft, kerktorens van het meest deprimerende Hollandse soort stonden als grafzerken tussen de tuinbouw. 'Geloof moest iets moois zijn, een viering, maar als je de Nederlandse kerken zag, dan was het vooral toch een straf.'
In dat Monster zit Michael Bellicher, hoofdpersoon uit Den Tex' vorige prijswinnende thriller De macht van meneer Miller, vast in een politiecel. De bedrijfsadviseur uit Amsterdam is opgepakt op verdenking van doorrijden na een ongeluk met dodelijke afloop, dat enkele maanden eerder had plaatsgevonden. Maar op die dag vertoefde Bellicher elders. Hij was ook nog niet eerder in Monster geweest; waarom zou hij?
Als Bellicher er later ook van verdacht wordt een ramkraak bij een juwelierszaak te hebben gezet met een auto die op zijn naam stond en hij voor miljoenen eigenaar is geworden van een huis in Monster met een paar half vergane kassen eromheen, wordt hem langzamerhand duidelijk dat er met zijn personalia is gerotzooid. Iemand doet zich voor als Michael Bellicher, heeft zijn identiteit geroofd. 'Identiteit is niet meer wat het geweest is', zegt Bellichers computervriend Karl in een poging hem gerust te stellen.
Bij zijn zoektocht naar zichzelf en degenen die met zijn identiteit frauderen, krijgt Bellicher hulp van bodyguard Richard, die met 190 door de Schipholtunnel racen verschrikkelijk 'zen' vindt en elke dag een T-shirt met een andere tekst draagt, van 'Fuck Barbie' tot 'Think Negative'. De twee - en soms ook Bellicher alleen - komen in de meest hachelijke situaties terecht. Bellicher ontdekt dat de identiteitsfraude onderdeel is van een groter geheel, waar extremisten, fundamentalisten en inlichtingendiensten om de hoek komen kijken.
Cel zit vol actie. Er vallen klappen in het Haagse industriegebied Binckhorst, er is een achtervolging op Amsterdam CS. Indrukwekkend is de Guantánamo-achtige ondervraging op een militair terrein in het Hollandse duingebied. Tweevoudig Gouden Strop-winnaar Den Tex verhoogt de adrenaline en de snelheid door op momenten van spanning korte zinnen te gebruiken en lidwoorden weg te laten.
Cel zit ook vol humor. Mooi is de scène hoe Bellicher een naam probeert los te krijgen van een louche Westlandse handelaar. Voor elke letter moet hij vijftig euro ophoesten. Aan het eind is hij 750 euro kwijt. En er zijn rake terzijdes in Cel. Over de rondslingerende gratis kranten in de trein noteert Den Tex bijvoorbeeld: 'Nieuws als afval. Een krant zonder klant. Zonder binding met de lezer. Vooral geen binding. De post-alles-mens is allergisch voor binding.'
Met Cel bewijst Den Tex eens te meer zijn vakmanschap. Het boek is een totaalpakket vol spanning, humor en een geheel eigen stijl. Gelukkig ontbreekt het malle stempel literaire thriller op de kaft. Maar het predicaat perfecte thriller had niet misstaan.
Charles den Tex - Cel. Uitgeverij De Geus, 378 pag. (Winnaar van de Gouden Strop 2008)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten