29 maart 2008

Wordt verwacht 46 (nieuws, 2008)

CRISIS IN NEDERLAND

Geert Wilders' knip-en-plak-pièce-de-résistance 'Fitna' mag dan weinig indruk hebben gemaakt, wellicht doet de nieuwste thriller van Aad 'voorheen Ook Dat Nog' van den Heuvel dat wel. In 'De oorlogsverslaggever', die in april 2008 bij uitgeverij De Geus verschijnt, wordt Nederland bedreigd door islamitische terroristen. De Nederlandse regering wil zich daartegen wapenen, zonodig op een onconventionele manier, en laat in het geheim een antiterreureenheid oprichten met een 'license to kill'.

De oorlogsverslaggever in de gelijknamige, zesde thriller van Aad van den Heuvel luistert naar de naam Martin Mendes. Hij is een getraumatiseerde en door nachtmerries geplaagde journalist. Zijn toestand wordt er - zacht gezegd - niet beter op als zijn ex-vriendin bij een bomaanslag in Istanbul om het leven komt. Wat had zij in die stad te zoeken? Zijn speurtocht in het moderne Istanbul brengt hem alweer snel terug in Nederland, waar hij verwikkeld raakt in een intrige van moslimterroristen. Dit complot wordt door de inlichtingendiensten serieuzer genomen dan de signalen van de voorbereidingen voor aanslag die door rechtse politici en zakenlieden wordt beraamd.

Mendes komt erachter dat hij voor de uitoefening van zijn beroep als oorlogsverslaggever niet per se hoeft af te reizen naar het Midden-Oosten of andere, verafgelegen brandhaarden. Het huidige Nederland voldoet ruimschoots aan de criteria.

Aad van den Heuvel (Rotterdam, 1935) is journalist, televisiemaker en auteur. Eerdere misdaadromans van zijn hand verschenen bij De Arbeiderspers: 'De verdwijning(1987)', 'Het stenen tijdperk' (1991) 'Een verre moordenaar' (1998), 'Het Monet Mysterie' (2002) en 'Het Sahara Raadsel' (2004), dat werd genomineerd voor de Diamanten Kogel.

QUATTRO STAGIONI

De Zweedse journalist en scenarioschrijver Johan Theorin (1963) bracht in zijn jeugd elke zomer door in een vakantiehuisje op het eiland Öland. Of hij er een trauma heeft opgelopen, is niet bekend, feit is dat hij het eiland als decor gebruikt voor zijn thrillerdebuut 'Schemeruur' dat in juni 2008 door De Geus wordt uitgegeven. 'Schemeruur' is tevens de eerste van vier misdaadromans die samen de 'Vier seizoenen van Öland' zullen vormen.

'Schemeruur' speelt zich af in het begin van de jaren zeventig. Op een mistige zomerdag verdwijnt op Öland een zesjarig jongetje. Familie, politie en vrijwilligers zoeken dagenlang vergeefs het hele eiland af.

Twintig jaar later krijgt zijn moeder, Julia, een onverwacht telefoontje van haar vader, die na zijn pensionering nog altijd op Öland woont. Er is bij hem een pakje bezorgd met daarin een kinderschoen. Julie keert met tegenzin terug naar het eiland waar ze weer wordt geconfronteerd met de verdwijning van haar zoontje.

Pas nu hoort Julia het verhaal over een mythische zonderling op Öland, Nils Kant, die ooit het eiland onveilig maakte en schrik aanjoeg. Maar hij is gestorven en begraven, lang voordat Julia's zoontje verdween. Toch beweren sommige Ölanders dat ze Nils Kant nog wel eens in het schemeruur over de velden zien dwalen.

Andere nieuwe titels:

Liza Marklund - 'Levenslang' (mei 2008)
David Lawrence - 'Duister Londen' (juni 2008)
Henning Mankell - 'De Chinees' (20 mei 2008)
Anna Jansson - 'Laat de dood slapen' (augustus 2008)
Dominique Sylvain - 'Het samoeraimeisje' (augustus 2008)
Hakan Nesser - 'De zwaluw, de kat, de roos en de dood' (september 2008)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten