VAN THRILLERPIMPJES EN WONDERMARSKRAMERS
(Door Peter Kuijt)
Voor de tiende keer presenteerde weekblad HP/De Tijd de topveertig van 'bovenbazen en letterknechten' in literair Nederland. Uit het lijstje blijkt dat zij die enige betrokkenheid hebben met misdaadliteratuur ook scoren in 'De Pikorde'. Op plaats 1 staat Robbert Ammerlaan, directeur van uitgeverij De Bezige Bij. 'The Comeback Kid' wordt deze succesdirecteur ook wel genoemd. Troefde de concurrentie af met onder anderen uitgaven van Karin Slaughter, die dit jaar de geschenkauteur is van de Maand van het Spannende Boek.
Chris Herschdorfer staat dit jaar op plaats 2. Het weekblad afficheert hem als 'thrillerpimpje'. Journalisten Tom Kellerhuis en Jan Zandbergen schrijven verder: ,,Herschdorfer vulde het gat in de markt met een uitgekiend concept: de literaire damesthriller, marketingnaam voor criminele wipboeken van hitsige Hollandse blondjes à la Esther Verhoef, Simone van der Vlugt en Saskia Noort. Die staan dus ook elk met twee titels in de jaartopvijftig.''
Plek nummer 3 is voor Henk Kraima, directeur CPNB. Deze 'wondermarskramer' is bedenker van de Maand van het Spannende Boek, ,,waarin inmiddels een kwart van de totale Nederlandse boekenomzet wordt gegenereerd''.
We zakken wat naar beneden en komen op 12 Eric Visser, directeur-eigenaar van De Geus, die al 25 jaar boeken uitgeeft. Deze 'duitenvisser' heeft een van de lucratiefste Scandinavische misdaadauteurs in het vat: Henning Mankell.
Iets meer onderaan de ladder, op plek 23, staat Oscar van Gelderen, qua pr zeer bedreven uitgever, nu van Lebowski, imprint van Dutch Media. De imprinthoppende Van Gelderen nam in zijn kielzog de onvolprezen rechercheur en misdaadauteur Simon de Waal mee.
Nieuw in de topveertig komt op 29 schrijver en criticus van Goedemorgen Nederland, Susan Smit, binnen. Volgens HP/De Tijd is Smit ,,de enige in de boekenwereld die er 's ochtends om half zeven patent uitziet''. Haar relatie met de misdaadliteratuur? Susan Smit was in 2007 lid van de jury van de Gouden Strop.
Henk Pröpper, directeur Literair Productie- en Vertalingenfonds is hekkensluiter op plek 40. Pröppers fonds doet aan promotie van Gouden Strop-winnaars in het buitenland. Niet dat het overigens veel uitmaakt: geen enkele winnaar is in den vreemde doorgebroken.
Overigens is de 'letterknecht' van deze blog nergens in de ranglijst te bekennen. Zal nog wel even duren...
Boe!
BeantwoordenVerwijderenFormeel protest tegen de lijst, als onze eigen Letterknecht hier niet op staat...