WANNEER KOMT ROBERT LANGDON WEER OPDRAVEN?
Hij schreef de thriller 'De Da Vinci Code', die een van de best verkochte boeken in de geschiedenis werd. En nu schotelt Dan Brown ons weer een literair mysterie voor, maar niet een waar zijn fans op hadden gehoopt: wat is er in vredesnaam met zijn volgende boek loos?
Een kleine vijf jaar zijn voorbij, sinds Browns boek over kwade Vaticaanse praktijken en lang verzwegen geheimen wereldwijd de top van de bestsellerlijsten bestormde. De auteur verdiende er een buitensporig dik belegde boterham mee: zo'n 156 miljoen euro.
Drie jaar geleden staken geruchten over een vervolg op 'De Da Vinci Code' de kop op, toen Browns Amerikaanse uitgever suggereerde dat zijn nieuwe boek in 2005 in de boekhandel zou liggen. De auteur zelf heeft verklaard dat hij werkt aan een thriller over de invloed van de vrijmetselarij in Washington DC in de negentiende eeuw. Professor Robert Langdon, die door Tom Hanks werd vertolkt in de 'Da Vinci Code'-film uit 2006, zou ook terugkeren in de nieuwe thriller die de aanvankelijk de titel 'The Solomon Key' had gekregen. ,,Voor de eerste keer raakt Langdon betrokken in een mysterie op Amerikaans grondgebied'', schreef Brown vorig jaar op zijn website.
Sindsdien hullen Brown, zijn literair agent en zijn uitgevers zich in stilzwijgen over een verschijningsdatum van het boek. ,,Het boek is in nog geen enkel tijdschema opgenomen'', bevestigde Alison Barrow van Transworld, Browns Britse uitgever, in The Sunday Times. Browns Amerikaanse uitgeverij Doubleday gaf ondertussen speculaties weer een voedingsbodem door vorige week te suggereren dat de schrijver 'een specifieke verschijningsdatum' in gedachten had.
PLANKENKOORTS
Het uitblijven van een vervolg op wat uitgevers al hebben bestempeld als 'The Da Vinci Lode' ('De Da Vinci Ertsader', red.) geeft geruchten vrij spel dat Brown zou lijden aan een writer's block of problemen zou hebben ondervonden bij zijn research naar dubieuze vrijmetselarijpraktijken. ,,Er zijn beroemde voorbeelden van auteurs die moeite hebben een vervolg op een doorslaand succes te schrijven'', weet John Sutherland, emeritus-hoogleraar moderne Engelse literatuur aan University College in Londen. Hij verwijst naar Margaret Mitchell die niets meer publiceerde na 'Gone with the Wind' en J.D. Salinger die slechts enkele korte verhalen schreef na zijn klassieker 'Catcher in the Rye'. En Thomas Harris had maar liefst elf jaar nodig om een vervolg op 'Silence of the Lambs' te maken. Volgens Sutherland zouden auteurs in Browns positie kunnen lijden aan het literaire 'equivalent van plankenkoorts'.
Er zijn sporadische signalen dat Brown onderzoek doet naar de vrijmetselarij. Op internet wordt bericht dat hij van plan is om met zijn nieuwe boek hetzelfde te ondernemen tegen de vrijmetselaars als wat 'The Da Vinci Code' deed met Opus Dei, het in nevelen gehulde genootschap binnen het Vaticaan. Akram Elias, grootmeester van de vrijmetselaarsloge in Washington, liet vorig jaar weten dat Brown contact met hem had gezocht. ,,Maar hij verbrak dat contact weer snel. Wij wachten hier allemaal op het uitkomen van zijn boek. Niemand weet wat hij daarin zal beweren.''
Browns uitegever Barrow benadrukt dat het niet ongewoon is voor een auteur om de tijd te nemen voor zijn volgende boek. Daar komt nog bij dat Brown veel tijd kwijt was met een rechtszaak wegens plagiaat die tegen hem was aangespannen en die hij in 2006 won. Hij was tevens betrokken bij de verfilming van 'The Da Vinci Code' en de nog niet verschenen 'Angels and Demons', een eerder boek van Brown.
,,Voor zover wij weten werkt hij aan een vervolg, dat zeker zal uitkomen'', aldus Barrow. ,,Er is geen verplichting van de uitgever aan een schrijver om op een bepaald tijdstip met een manuscript te komen. Wij zouden zo'n bepaling nooit in een contract opnemen.''
De laatste geruchten willen dat een belangrijke datum voor Browns nieuwe boek 4 juli is. Dan is het niet alleen Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten, maar het is dan ook precies honderdzestig jaar geleden dat een groep vrijmetselaars - onder wie president George Washington - de hoeksteen legde van de Washington Monument, de 169 meter en nog wat hoge obelisk in de Amerikaanse hoofdstad.
Tijdens de door hem gewonnen rechtszaak zei Brown dat hij schrijven beschouwde als het bespelen van een muziekinstrument. ,,Het vereist constant oefening en het polijsten van je bekwaamheid.'' Maar ingewijden binnen de uitgeversbranche vermoeden dat hij geobsedeerd is in het vermijden van onjuistheden in zijn nieuwe boek, die wel werden ontdekt in 'The Da Vinci Code'. Anderen denken weer dat hij in een impasse is geraakt vanwege de aanhoudende kritiek dat hij niet een bijzonder getalenteerd schrijver is. ,,Of misschien heeft het Vaticaan wel een doodseskader op hem afgestuurd'', aldus Sutherland.
(Bron: The Sunday Times)
Je zou er een column over kunnen schrijven...
BeantwoordenVerwijderenMaar een leuk stuk!
Blij dat je weer terug bent!
Gr., Jurgen