29 april 2007

Tom Clancy en Steve Pieczenik - Tom Clancy's Op-Center (1995)

Een aframmeling voor Pyongyang




(Door Peter Kuijt)

Zo'n 23 bij 15,5 en 5 centimeter dik meten de twee voorlaatste boeken van Tom Clancy, De Meedogenlozen en Ereschuld. Dikke pillen waarvoor je gerust een paar dagen én de telefoonstekker kan uittrekken. Clancy krijgt en neemt de gelegenheid zijn boeken zo dik te maken als hij wil: vol technische 'hot stuff', Amerikaans chauvinisme, gelardeerd met een vleugje romantiek.

De nieuwste van de Amerikaanse bestsellerauteur, Op-Center, is echter nog geen drie centimeter dik. De schrijver heeft zich dramatisch ingehouden. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat Op-Center het eerste deel van een nieuwe reeks is (waarvan een tv-serie wordt gemaakt) en Clancy nog genoeg stof moest overhouden voor de volgende delen. Maar het kan ook zijn dat co-auteur Steve Pieczenik op gezette tijden de hohouwer heeft bediend en Clancy heeft afgeremd.

Hoe het ook zij, afgezien van de dikte is 'Op-Center' weer een op-en-top Clancy-boek. Ditmaal heet zijn held Paul Hood, directeur van het Op-Center, een met de modernste apparatuur volgestouwd computercentrum, dat militaire bliksemacties coördineert op plekken waar een wereldbrand dreigt te ontstaan.

Zo'n plek is het Koreaanse schiereiland, waar een bomaanslag het de Zuid-Koreaanse president letterlijk onmogelijk maakt een feestrede af te steken. Zijn Amerikaanse ambtgenoot is ervan overtuigd dat het communistische Noord-Korea achter de aanslag zit en wil Pyongyang een aframmeling verkopen. Hood en zijn mensen (op kantoor en in 't veld) vermoeden echter dat andere kwaaie pieren de bom hebben geplaatst en gaan op onderzoek uit.

Clancy voert de lezer mee van Washington D.C. naar Seoul, de gedemilitariseerde zone tussen de beide Korea's en weer terug. Dat gaat in zo'n bloedstollende vaart dat zich in de leunstoel terstond een jetlag aandient. Op-Center is evenals Clancy's vorige boeken behoorlijk 'techno': de liefhebbers kunnen zich weer te goed doen aan alle ins en outs van de 7,65 x 17-mm-Browning, de C141A, Nodong-raketten dan wel een Dassault Mirage 2000, om maar wat te noemen. Het spanningselement blijft helaas beperkt: wie de flaptekst nauwgezet leest, weet dat ook hier eind goed, al goed is.

Tom Clancy en Steve Pieczenik - Tom Clancy's Op-Center, uitgeverij A.W. Bruna, 288 pag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten