Troggen, depressies en liquidaties
(Door Peter Kuijt)
Begin 2006 geleden klaagde literatelaar Joost Zwagerman dat zo weinig literaire schrijvers de moeite nemen om de actualiteit in hun romans verwerken. Prompt werd hij van repliek gediend door Jacob Vis, misdaadschrijver met een keurmerk, die betoogde dat er tientallen thrillerauteurs zijn die hun boeken volstoppen met wat hij noemde ‘straatrumoer’.
Een blik op de groslijst voor de Gouden Strop van dit jaar leert dat er opnieuw veel hedendaagse thema’s worden aangesneden in de ingezonden boeken. Er zijn thrillers over de ETA, fanatieke natuurvrienden, vliegvakanties naar Turkije, makeover-programma’s, het WK voetbal, de journalistiek, roofkunst, een sekte, een fatale blind date en zelfs het Amsterdamse Bos.
Het lijdt geen twijfel dat De tiende vrouw, de vijfde thriller van NRC Handelsblad-redacteur Roel Janssen, ook het nodige straatrumoer bevat. Het boek is uiterst actueel: projectontwikkelaars verdienen bij als witwassers, raadslieden raken wel heel erg in het nauw, er zijn afpersingen en afrekeningen. En in de personages Eric Pincoff, Sjon Muizenman en Willem Lodderer herkennen we met gemak de ons ontvallen vastgoedhandelaar Willem Endstra en de criminele brildrager John Mieremet en de volgens zijn advocaat net op tijd van nieuwe hartkleppen voorziene Willem Holleeder.
De echte hoofdrolspeler in deze knappe thriller is echter journaliste Tessa Insinger. Zij stapt onder het mom van het maken van een 'invoelend en diepgravend' portret bij Eric Pincoff aan boord van zijn zeewaardige zeiljacht Joyeuse. Zij moet het gezelschap dulden van een alcoholische Chileense klusjesman. Later zal zich nog iemand melden bij de Joyeuse. Pincoff, die een fascinatie koestert voor Karel de Grote en zijn tien vrouwen/maƮtresses, vertrekt met de noorderzon naar het zuiden. Hij is op de vlucht. Voor moslimfundamentalisten, zegt hij.
Het wordt niet echt een plezierreisje. De bemanning van de Joyeuse moet zich windstilte, troggen, depressies, een beschieting, warmte- en koudefronten laten welgevallen. Aan de wal zit men ondertussen ook niet stil. Muizenman en Lodderer hebben her en der nog niet-betaalde rekeningen uitstaan en proberen goed- dan wel kwaadschiks de cashflow in beweging te houden. En in Brussel zijn wakkere geesten op het spoor gekomen van een mysterieus een-tweetje tussen een Neelie Kroes-achtige Eurocommissaris en Pincoff.
Roel Janssen weet uiterst geraffineerd het natte en het droge lijntje met elkaar te knopen tot een verrassende finale. Hij legt veel eer in bij de uiterst realistische beschrijving van de oceaanreis. Daar mag Janssen zijn zeilvrienden die hij in zijn nawoord noemt terecht dankbaar voor zijn. Blijft de vraag of het verstandig is om het boek van Janssen mee te nemen als u toch op ziekenbezoek gaat bij Holleeder. Zou hij De tiende vrouw wel overleven?
Roel Janssen – De tiende vrouw. Uitgeverij Cargo, 380 pag. (winnaar van de Gouden Strop 2007)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten