26 april 2007

Michael Crichton - Congo (1995)

Gorilla's op guerrillapad




(Door Peter Kuijt)

Vier pagina's heeft Michael Crichton nodig om de ongeveer zestig bronnen te vermelden, die hij heeft geraadpleegd om zijn dezer dagen opnieuw uitgebrachte thriller Congo te schrijven. Het boek lezende vraag je je af, of er nog een letter van de Amerikaanse bestsellerauteur (van o.a. Disclosure en Jurassic Park) zelf bij is, want Congo staat bol van de citaten van professoren en andere wijsneuzen. Het is nog een wonder dat de cineast Frank Marshall er een film van heeft weten te maken.

Crichton schreef zijn boek in 1980, waarbij hij zich baseerde op de belevenissen van een Amerikaanse expeditie die een jaar eerder door het tropisch regenwoud van het stroomgebied van de Kongo (Zaïre) trok. Deze expeditie werd op touw gezet, nadat een vorige groep ontdekkingsreizigers hun ultieme Camel Trophy Experience in de jungle met de dood heeft moeten bekopen. Uit satellietbeelden wordt duidelijk dat een vaag, donker wezen - iets dat het midden houdt tussen een gorilla en een man - te maken heeft met de moordpartij bij de ruïnes van de vergeten stad Zinj.

Dr. Karen Ross, werkzaam bij Earth Resources Technology Services in Houston, leidt de expeditie. Zij komt in het boek naar voren als een gewetenloze 'bitch', die op haar speurtocht naar stikstofarme diamanten koste wat kost de reis wil laten slagen. Ross wordt begeleid door de jungle-expert Munro, de vooraanstaande apenkenner Peter Elliott en zijn gorilla Amy.

Het wordt niet bepaald een schoolreisje. Concurrerende ontdekkingsreizigers, kannibalen en een guerrilla voerende nieuw soort gorilla's kruisen het welhaast ondoordringbare pad van onze helden. Genoeg stof voor een angstaanjagende thriller, zou je denken. Helaas levert Crichton een kurkdroog verslag van deze tocht door het vochtige woud, waarbij achter iedere woudreus Freud en Stanley staan om wijze woorden op ons af te vuren. Het lijdt geen twijfel of de film is spannender dan het boek.

Michael Crichton - Congo. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 305 pag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten