26 april 2007

Daniel Silva - De onwaarschijnlijke spion (1997)

CNN-journalist boeit met onvervalste spionageroman




(Door Peter Kuijt)

Zal de Amerikaanse nieuwszender CNN zijn medewerker Daniel Silva, producent van programma's als Crossfire en Late Edition, gaan verliezen aan de verlokkingen van de fictie? Dat gevaar is niet denkbeeldig, nu de ervaren journalist verdienstelijk debuteert met zijn thriller De onwaarschijnlijke spion. Het boek is inmiddels in een zestiental landen in de handel en de druk op Silva om snel een opvolger af te leveren, zal niet gering zijn.

Silva, die in zijn functie toch wordt geacht zich voornamelijk met nieuws van vandaag bezig te houden, duikt in De onwaarschijnlijke spion in de actualiteit van ruim een halve eeuw geleden. Het is begin 1944: Hitlers geheime dienst doet verwoede pogingen te achterhalen waar en wanneer de geallieerden hun invasie zullen inzetten. Daartoe hebben de SD en de Abwehr een niet gering aantal spionnen in Engeland gedropt.

Maar de Britse geheime dienst MI5, ook niet van gisteren, pakt de ene na de andere 'mol' op, om ze in te zetten voor de contraspionage dan wel de strop mee te vullen. De enige Duitse spion 'van waarde' die overblijft, is Catherine Blake, een bloedmooie en uiterst geslepen geheim agente, die al ruim voor de oorlog in Londen werd gestationeerd. Haar taak is een kwetsbare, want jong weduwnaar geworden, Amerikaanse ingenieur te verleiden die voor de geallieerden een kunstmatige haven in Engeland bouwt.

Blakes tegenspeler is Alfred Vicary, een historicus, die door zijn persoonlijke vriend Winston Churchill van de universiteit is geplukt en MI5 is binnengeloodst. Hij moet de Duitse spionne zien te pakken, voordat Berlijn de informatie over de invasie in handen krijgt.

Een indrukwekkend kat-en-muisspel ontvouwt zich waarbij Vicary niet alleen het nodige heeft te stellen met de spionne, maar ook met rivalen binnen zijn eigen dienst. Maar gelukkig gaat ook aan de Duitse kant niet alles van een leien dakje. Wat heet, 'es gibt immer Krieg' tussen de Abwehr en de Sicherheitsdienst.

De realistische wijze waarop Silva de sfeer bij beide partijen weet weer te geven, dwingt ons aller respect af. Het lijkt of Ted Turners ondergeschikte daadwerkelijk gedurende de oorlogsjaren in Londen en Berlijn heeft rondgebanjerd. Knap is ook de overtuigende manier waarop Silva fictieve personages koppelt aan historische figuren als Hitler, Himmler, Churchill en Eisenhower. Voeg daaraan toe een verhaal vol onverwachte wendingen, gelardeerd met rake dialogen en je hebt een parel van een thriller in handen. De onwaarschijnlijke spion blijft spannend tot en met het laatste hoofdstuk, ook al mag de uiteindelijke afloop voor de lezer die wel eens een geschiedenisboek heeft gelezen, natuurlijk geen verrassing meer zijn.

Daniel Silva - De onwaarschijnlijke spion, uitgeverij Meulenhoff-M, 508 pag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten