Wetenschapper wordt verwoede speurder
(Door Peter Kuijt)
Louis, het broertje van Daisy Hubbard, overleed op jonge leeftijd aan de zeldzame genetische ziekte van Stier Zellar. Bij Louis openbaarde de ziekte zich op tweejarige leeftijd. Hij had geen controle meer over over het hoofd en abnormaal gespannen spieren. De ziekte ontnam hem langzaam maar trefzeker de mogelijkheid om te denken en te bewegen.
Haar broers lot motiveerde Daisy, ook om andere redenen niet gezegend met een gelukkige jeugd, om een medische studie te volgen. Ze doet nu wetenschappelijk onderzoek naar een geneesmiddel tegen Stier Zellar en succes lijkt in de lucht te zitten. Haar zus Anna liep tijdens haar jeugd meer schade op: ze ontwikkelde een bipolaire stoornis of schizofrenie - afhankelijk van welke dokter je sprak - en kneep er soms maandenlang tussenuit, moeder Lily in wanhoop achterlatend.
Maar nu lijkt Anna echt verdwenen te zijn. Daisy laat haar laboratoriummuizen voor wat ze zijn en schuift alles opzij om haar zus te zoeken. Ze komt terecht in Los Angeles waar politieinspecteur Jack Makowski - een heerlijk karakter dat soms vergeet dat agenten zich aan een boekje met spelregels hebben te houden - een verdachte heeft opgepakt, die beweert Anna te hebben omgebracht. De schavuit Roy Gaines belooft Makowski en Daisy naar Anna's graf te brengen, maar telkens opnieuw vinden ze de stoffelijke resten van andere, recent gedode stakkers. En dan weet Gaines - hij doet in maniakale genialiteit nauwelijks onder voor Hannibal Silence of the Lambs Lecter - tot overmaat van ramp ook nog te ontsnappen. Makowski rent zich letterlijk het vuur uit de sloffen om Gaines weer in de boeien te slaan, terwijl Daisy haar zoektocht naar zuster Anna tot een verrassend einde weet te brengen.
Levenslang heeft alles in zich wat van een psychologische thriller vereist wordt: knap uitgewerkte personages, voldoende verrassende wendingen, een flinke dosis actie en een plot om je vingers bij af te likken. Van Alice Blanchard, wier vader, een manisch-depressieve kunstenaar, in 1985 zelfmoord pleegde, werden eerder de lovend besproken thrillers 'Onder de huid' en 'Achter de storm' gepubliceerd. Ze weet zich beïnvloed door niet de minste auteurs als Roald Dahl, Truman Capote en J.D. Salinger en zegt haar inspiratie te ontlenen aan dromen of herinneringen. Waar de stof voor haar boeken ook vandaan komt, Blanchard heeft zich ontwikkeld tot een blijvertje.
Alice Blanchard - Levenslang. Vertaling: Nick van Weerdenburg. Uitgeverij Sijthoff, 350 pag.
Prachtig werk, een echte aanrader! Dit werk en boek én film in één, zo beschrijvend en meeslepend geschreven.
BeantwoordenVerwijderen