30 september 2020

104 boeken (nieuws, 2020)

Schrijver Aster Berkhof overleden  



De Belgische schrijver Aster Berkhof is op 100-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de VRT. Berkhof werd op 18 juni 1920 als Louis Van Den Bergh geboren in Rijkevorsel. In die plaats staat ook een borstbeeld van de schrijver Hij was jarenlang een van de populairste schrijvers van België. Hij debuteerde in 1944, en in 2013 verscheen zijn laatste misdaadroman De marmeren meisjes.


(foto: Marc Gemis)
Aster Berkhof
heeft 104 boeken gepubliceerd. In 2010 bracht hij bij uitgeverij Houtekiet zijn honderdeneerste boek uit. De misdaadroman Dodelijk Papier vertelt over een moord in een anderszins rustig dorpje in de Ardennen.

De toen 90-jarige Berkhof liet in een interview weten dat het zeker niet zijn laatste werk zou zijn. Hij zat nog boordevol energie. 'Ik streef niet naar een bepaald aantal boeken. Ik streef naar geluk en gezondheid. En schrijven bezorgt me dat.' De auteur zei niet de indruk te hebben dat hij trager werd, maar wel dat er hem steeds minder tijd restte. Dat had als gevolg dat hij soberder en bondiger schreef. 'Ik weet immers dat ik zal moeten gaan in een niet zo verre toekomst.'

Aster Berkhof, pseudoniem van dr. Louis Van Den Bergh, studeerde Germaans filologie en promoveerde in 1946 op een proefschrift over de analyse van het literaire kunstwerk. Voor hij leraar werd, was hij redacteur buitenland bij de krant De Standaard.

In 1944 verscheen zijn eerste boek De heer in grijze mantel, een detectiveroman. Behalve politieromans en thrillers schreef hij ook avonturenverhalen voor de jeugd en humoristische en sociaal-kritischer romans. Zijn bekendste werk is het verfilmde Veel geluk professor uit 1949.

Gesignaleerd 491 (nieuws, 2020)

Yrsa Sigurdardóttir - Lava  



Bij uitgeverij Cargo verschijnt de thriller Lava van Yrsa Sigurdardóttir. Lava is het vierde deel in de Freyja & Huldar-serie.

Op een verweerd en somber lavaveld net buiten Reykjavik staat de Gallow Rock. Het is een plek waar ooit misdadigers werden geëxecuteerd, maar het is nu een toeristische bezienswaardigheid. Tot het moment dat er opnieuw een lichaam wordt gevonden, hangend aan de rots.

De spijker in de borst van de man bewijst dat het geen zelfmoord is, en van het briefje dat met de spijker op het lichaam was gespietst is nog slechts een snipper papier overgebleven.

Wanneer de politie het appartement van de man bezoekt, wacht hun nog een raadsel: een vierjarige jongen is er moederziel alleen achtergelaten. Hij weet niet waarom hij daar is, lijkt geen verband te hebben met het slachtoffer, zijn ouders zijn spoorloos verdwenen, en zijn tekeningen laten zien dat hij getuige is geweest van iets vreselijks.

Terwijl rechercheur Huldar op de moordenaar jaagt en kinderpsycholoog Freyja op zoek gaat naar de ouders van de jongen, ontvouwt zich langzaam een verhaal van geweld en wraak.

Yrsa Sigurdardóttir (1963) is een veelvoudig bekroonde IJslandse bestsellerauteur. Sinds haar debuut in 2005 schreef ze meer dan tien thrillers, die in ruim dertig landen vertaald zijn. Sigurdardóttir woont met haar man en twee kinderen in Reykjavik. 


Gesignaleerd 490 (nieuws, 2020)

Karen Dionne - Geworteld in het kwaad  



Bij uitgeverij De Fonteinis is Geworteld in het kwaad verschenen. Het is de nieuwe thriller van de Amerikaanse schrijfster Karen Dionne. 

Al jarenlang leeft Rachel in een psychiatrische inrichting, als straf voor de moord op haar ouders, die ze als kind pleegde. Maar wanneer ze door een journalistiek onderzoek nieuwe details over de moorden ontdekt, keert ze terug naar de blokhut in het afgelegen moerasgebied waar ze met haar ouders en zus woonde.

Terwijl Rachel zich steeds meer herinnert over wat er echt gebeurde op de dag dat haar ouders werden vermoord, beseft ze dat de geschiedenis en de geheimen die ze met haar zus deelt, misschien wel het allergrootste gevaar vormen…

Karen Dionne woonde jarenlang met haar man en kind in de wildernis van Upper Peninsula, Michigan, waar zij zichzelf ‘de wetten van de wildernis’ leerden. Tegenwoordig woont en werkt ze in Detroit.

De filmrechten van haar eerdere thriller Dochter van het moeras zijn inmiddels verkocht. Volgens De Fontein is Dochter van het moeras (in 2017 verschenen als The Marsh King's Daughter) het debuut van Dionne, maar de in 1953 geboren auteur heeft meerdere boeken op haar naam staan. In 2008 verscheen haar eerste spannende boek, Freezing Point, over een smeltende ijskap waarin zich 'een dodelijke vijand' schuilhoudt.

Gesignaleerd 489 (nieuws, 2020)

Von Kumbruck - Zwarte tranen  



Bij de Vlaamse uitgeverij Monniken lab is onlangs het boek Zwarte tranen verschenen. Het is het debuut van de Vlaamse HR-consultant Benjamin Kumbruck. Hieronder het integrale persbericht van de uitgeverij. 

'Zwarte tranen
is het aangrijpende verhaal over Valentina, een jonge vrouw die aan het einde van de jaren zeventig in de fleur van haar leven zit. Haar verknipte vriend Robert en een onbedoelde zwangerschap maken abrupt een einde aan haar zorgeloze bestaan. Nog voordat ze zich kan realiseren wat er met haar gebeurt, valt ze ten prooi aan haar psychopathische schoonvader, de leider van Oculi Sextus.

Leugens en een gemeen spel van geveinsde naastenliefde sleuren Valentina en haar dierbaren mee naar het epicentrum van een geheim genootschap. Bruut geweld, narcisme en ongezien machtsmisbruik zorgen ervoor dat Valentina steeds verder verstrikt raakt in een diepgeworteld en allesvernietigend netwerk van vrouwenhandel.

Von Kumbruck (1985) is een Belgisch auteur. Hij woont en schrijft in Koersel, een van de prachtige groene aders van Limburg. Voor het schrijven van dit boek trok hij zich niet terug in een cosy hut in de bergen, maar liet hij zich inspireren door zijn medemens en de duistere onderlagen van de maatschappij. De auteur neemt geen blad voor de mond en neemt je mee in een rollercoaster van emoties, waar het ondenkbare de brute waarheid wordt. Hij laat je gluren in de hoofden van 'the bad guys' en in de harten van hun slachtoffers.

Dagelijkse kost: narcisme en machtsmisbruik à la carte - criminaliteit business as usual

Anno 2020, meer dan veertig jaar later, kunnen we stellen dat er meer 'narcisten in wording' dan ooit in hun snoezige wiegjes liggen te dutten. Psychopathologische aandoeningen zijn niet meer weg te denken uit onze westerse wereld. De mens, het opperzoogdier, wordt beschaafder, doch zijn handelingen soms beschamender. De maatschappij is vaak ongemeen hard en zet aan tot nadenken, zo ook dit boek dat niet geschikt is voor de gevoelige lezer.'

26 september 2020

Gesignaleerd 488 (nieuws, 2020)

Damen & Vandermeeren - Meedogenloos  



Bij Pelckman uitgevers is Meedogenloos verschenen, de nieuwe thriller van het duo Damen & Vandermeeren. Het is het sluitstuk van de Kirsten Hartogs-trilogie.


Een multinational. Een advocate. Moord en misleiding. Dat zijn volgens de uitgeverij de ingrediënten van Meedogenloos.

Na de traumatische gebeurtenissen in Lissabon keert advocate Kirsten Hartogs terug naar België. Ze raakt betrokken bij de zogenaamde 'slaapwandelmoord', waarbij de dertiger Nick Steverlinck wordt beschuldigd van moord op zijn vriendin.
|
Hij werd 's ochtends wakker naast haar bebloede lijk, maar beweert zich daar niets van te herinneren en vermoedt dat er iets is gebeurd tijdens het slaapwandelen.

Al snel merkt Kirsten dat er meer aan de hand is. Ze krijgt af te rekenen met een geduchte tegenstander. Kan ze tijdig inschatten vanuit welke hoek het gevaar komt? Of wordt dit haar allerlaatste strafzaak?

Hilde Vandermeeren studeerde psychologie en is een van de meest bekroonde Vlaamse thrillerschrijfsters. Ze won de Hercule Poirot publieksprijs 2013 en stond op de shortlist Gouden Strop 2016. Haar boek Schemerzone werd bekroond met de Hercule Poirotprijs 2017 en haalde de longlist Bookspot Gouden Strop 2018.

Walter Damen studeerde rechten aan Ufsia in Antwerpen en aan de KU Leuven. In het kader van zijn studies haalde hij ook bijkomende certificaten, waaronder gerechtelijke geneeskunde. Hij trad op als advocaat in verschillende gemediatiseerde dossiers en is medeauteur van meerdere bestsellers.

Geen ontkomen aan (nieuws, 2020)

Wraak is de drijvende factor  



'Misdaadromans waarin mensen alleen louter kusjes geven, worden na een tijdje misschien wat slap.' Dat zegt schrijver Peter de Zwaan. In zijn nieuwe boek Het hoofd van Little Levy is wraak de drijvende factor. 'Het gaat er natuurlijk wel om dat je de redenen voor wraak sterk maakt en goed op papier zet. De lezer moet echt geloven dat Levy maar één doel heeft: de moordenaars vinden.'


Volgens de schrijver is wraak een gevaarlijke, maar menselijke emotie. 'Ik heb er alle begrip voor dat een man als Levy, die zijn beperkingen kent en die zich van a tot z heeft laten leiden en leven door zijn vrouw Lenny, wraak wil nemen. Maar zelfs al had ik geen begrip, dan heb ik nog steeds fantasie in voorraad om het te beschrijven.'

Het hoofd van Little Levy is het zevende deel in de serie boeken over Jeff Meeks. Fans van de serie zullen in de titel ook een andere hoofdpersoon uit De Zwaans vorige boek herkennen. 'Het boek is een soort vervolg, waar je Lenny the Giant niet voor gelezen behoeft te hebben. Meeks werkt in dit verhaal nog nauwer samen met Levy dan in Lenny the Giant, voornamelijk omdat hij wel moet. Lenny is vermoord en Levy weet dat hij lang niet slim genoeg is om de moordenaars te vinden. Meeks moet en zal hem helpen, er is geen ontkomen aan."

Huurmoordenaar Rockne Paradise speelt een belangrijke rol in het verhaal. Echte fans zullen ook dit personage herkennen uit andere boeken. 'Rockne Paradise is de hoofdfiguur in De Middelman en Kelly's 30.000. Hij speelt, zonder dat hij bij naam wordt genoemd, ook al een rol in de Meeks-roman Voortvluchtig', legt De Zwaan uit.

Of dat inhoudt dat er een kans is dat Rockne de hoofdpersoon wordt in een nieuwe serie kan de schrijver nog niet zeggen. 'Daag me niet uit.'

Voorlopig heeft De Zwaan echter nog genoeg andere projecten onder handen. 'Van de Bob Evers-serie zullen in mijn eigen uitgeverij volgend jaar de delen 66 en 67 verschijnen. Daar kan ik mijn dagen heel goed mee slijten. In de vrije uren hou ik me weer bezig met Meeks. De eerste hoofdstukken van een boek dat als werktitel Levy's geld heeft, zijn klaar."

Peter de Zwaan (1944) heeft tientallen misdaadromans en jeugdboeken op zijn naam staan. Voor zeven van zijn thrillers werd hij genomineerd voor de Gouden Strop. Twee boeken kregen een nominatie voor de Diamanten Kogel, de Belgische misdaadprijs. Het in april 2000 verschenen boek Het Alibibureau werd winnaar van de Gouden Strop 2000. Hij staat dit jaar op de longlist voor de MAX Gouden Vleermuis, de Nederlandse oeuvreprijs voor internationale thrillerauteurs. Het hoofd van Little Levy wordt uitgegeven door Ellessy Crime. 

De Zwaan was van augustus 1969 tot september 2003 werkzaam voor De Twentsche Courant Tubantia, van 1984 tot 1996 als chef van de kunstredactie met film en video als specialiteit. Hij woont in Meppel.

24 september 2020

Crossdresser (nieuws, 2020)

Omstreden thriller van J.K. Rowling is bestseller  




Een storm van kritiek barstte los, toen bekend werd dat in de nieuwe misdaadroman van J.K. Rowling een man in vrouwenkleren voorkomt die vrouwen vermoordt. Niettemin blijkt het boek dat de auteur schreef onder de naam Robert Galbraith een bestseller. Binnen vijf dagen gingen in het Verenigd Koninkrijk 65.000 exemplaren over de toonbank. 

De schepper van Harry Potter zorgde eerder al voor ophef in de wereld van transgenders door te beweren dat een vrouw een vrouw is en een man een man. Ze reageerde hiermee op een artikel waarin vrouwen werden omschreven als ‘mensen die menstrueren’. J.K. Rowling twitterde verder dat het volgens haar verkeerd is om het hele concept van sekse overboord te gooien en te vervangen door gender. 'Daarmee gum je de werkelijkheid van vrouwen wereldwijd uit.'

Op hetzelfde Twitter werd ze onlangs dagen uitgemaakt voor ‘Terf’, een term die staat voor Trans-Exclusionary Radical Feminist en slaat op een feminist die haar sekse niet wil openstellen voor mensen die niet als vrouw geboren zijn.

Troubled blood volgt twee privédetectives die een zaak uit 1974 opnieuw tegen het licht houden. Ze komen een psychopatische seriemoordenaar op het spoor. Eén detail zorgt voor verhitte gemoederen: de vermoedelijke dader is een crossdresser, een man die niet in het verkeerde lichaam is geboren maar de drang voelt om vrouwenkleren aan te trekken. De vrouwenkleren worden in Troubled blood gedragen tijdens het plegen van de misdaden.

Volgens Rowling is het karakter van de seriemoordenaar Dennis Creed gebaseerd op de levens van twee echte moordenaars: Jerry Brudos en Russell Williams.  Brudos, die bekend stond als The Lust Killer, bracht vier vrouwen in de Amerikaanse staat Oregon om het leven in de jaren 60. Als jongeman stal Brudos al vrouwenondergoed van zijn buren. Williams werd in 2010 tot levenslang veroordeeld voor de moord op twee vrouwen. Ook hij pikte ondergoed van vrouwen en meisjes.

Rowling gaf vorige maand een prijs terug: de Ripple of Hope voor mensen die zich inzetten voor sociale verandering. Reden: de vereniging achter de onderscheiding vond haar tweets transfoob. De schrijfster ontkent absoluut dat ze transgenders haat. 'Maar door het concept geslacht te schrappen ontnemen we veel mensen de mogelijkheid om op een betekenisvolle manier te praten over hun leven.' En ze blijft met haar mening haar geweten volgen, benadrukt ze. 

(Bron: o.a. Trouw, The Indian Express, Volkskrant

Gesloten bastion (nieuws, 2020)


Jacob Vis schrijft thriller over IS-bruiden 
 



In De kroonprins, de nieuwe thriller van Jacob Vis, speelt het thema IS-bruiden een belangrijke rol. Een zwaar onderwerp. 'Ik besloot hierover te schrijven omdat het actueel is en maatschappelijk erg gevoelig ligt', aldus Vis. In het boek is een rol weggelegd voor hoofdpersonen Julia en Ahmed, die de lezer zou kunnen kennen uit Vis' eerdere thriller Don Quichote.


Julia Wevers doet een promotieonderzoek in Syrië naar de beweegredenen van Nederlandse vrouwen om als bruid van een IS-strijder naar het oorlogsgebied in het Midden-Oosten te reizen. Ze krijgt hierbij hulp van een topspion van de AIVD.

Jacob Vis
: 'Om het verhaal realistisch te maken was veel research nodig en dat is lastig, want de veiligheidsdienst is een gesloten bastion waar je niet zomaar binnenkomt. Met datgene dat wel naar buiten komt, plus wat ik overal en nergens kon vinden, kon ik toch een geloofwaardig verhaal bedenken. Ik ben wel benieuwd naar reacties vanuit de AIVD.'

Julia heeft een bijzonder motief voor haar onderzoek. Haar vriend Ahmed Al Rachid, de beoogde kroonprins van IS, leidde jarenlang een dubbelleven als mol in Nederland. In 2017 pleegde hij een aanslag op de regeringsleiders van Rusland, Oekraïne en Nederland die op het nippertje mislukte. Ahmed kreeg dertig jaar gevangenisstraf die hij uitzit in Vught.

'Mijn vraag was: hoever gaat een jonge, ontwikkelde vrouw, die alle kansen heeft op een geslaagd maatschappelijk leven, in haar liefde voor een IS-terrorist die een zeer lange gevangenisstraf uitzit vanwege een terreuraanslag. Die liefde is fnuikend voor een normaal, geslaagd leven, waarvoor zij, zoals gezegd, alle kansen had.'

Toch moet de lezer zich er wel bewust van blijven dat De kroonprins een verzonnen verhaal is, aldus de auteur. 'Het verhaal is geloofwaardig, maar het blijft fictie. Alle personages zijn fictief en dat is op zich al genoeg om duidelijk te maken dat het gaat om een fictief verhaal met een hoog werkelijkheidsgehalte.'

Jacob Vis (Haarlem, 1940) woont in Kampen. Tot 2001 was hij werkzaam als bosbouwer bij Staatsbosbeheer. Hij is auteur van misdaadromans, die meerdere malen werden genomineerd voor een prijs. In 2011 werd hij door RTV-Oost verkozen tot kunstman van Overijssel. Met de thriller De Zwarte Duivel won hij in juni 2015 de Diamanten Kogel, de Belgische prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman van het jaar. Dit jaar staat hij voor de tweede keer op de longlist voor de MAX Gouden Vleermuis, een Nederlandse oeuvreprijs voor internationale thrillerauteurs.

17 september 2020

Uitgescholden en aangevallen (nieuws, 2020)

Ex-rechercheur schrijft thriller over ondermijning  


'Ik ben de uitdaging aangegaan om een zo realistisch mogelijk verhaal te schrijven. Wel fictief, maar het had zo kunnen gaan.' Dat zegt Suzanne van Brakel die bij uitgeverij Ellessy debuteert met Ondermijnd.


Suzanne van Brakel
, in 1972 geboren in een klein dorp in de Achterhoek, werkte bij de recherche, is nu officier van justitie en kent de wereld van de misdaadbestrijding dus van binnenuit. 'Ik erger me vaak aan boeken en politieseries die ook een verhaal vertellen over de aanpak van criminaliteit, maar enorm ver afstaan van de werkelijkheid.'

Het idee om zelf een boek te schrijven over dit onderwerp kwam niet uit de lucht vallen. 'Ik heb altijd al van schrijven gehouden; ik schreef als kind ook al verhaaltjes. Uiteindelijk ben ik qua carrière een andere kant opgegaan waarin schrijven trouwens ook een belangrijk onderdeel is, maar op een zakelijke manier. Ik zocht een manier om wat meer creativiteit kwijt te kunnen en kwam op het idee een opleiding aan de schrijversacademie te volgen. Van het een kwam het ander.'

In Ondermijnd stelt ze een uiterst actuele kwestie aan de kaak: corruptie binnen het korps. Het probleem van 'mollen' binnen de recherche belicht vanuit de positie van hun collega's. Voor dat uitgangspunt koos Van Brakel heel bewust. 'Allereerst maak ik me al tijden kwaad over de manier waarop politiemensen in de samenleving met enige regelmaat worden bejegend. Zij zijn er voor ons en werken zich uit de naad voor de publieke taken. En daarbij krijgen ze het alle dagen behoorlijk voor de kiezen. Ga er maar aan staan. En vervolgens worden ze uitgescholden, bedreigd en zelfs aangevallen. Onbegrijpelijk.'

'Toen vervolgens naar aanleiding van de aanhouding van de bekendste politiemol Mark M. de nodige aandacht ging naar de rotte appels tussen al die goedwillende politiemensen, vond ik het tijd eens te laten zien waar dienders op straat zoal mee te maken krijgen, hoe heftig hun vak kan zijn, maar ook wat het met hen doet wanneer er een mol in hun midden verkeert.'

Hoofdpersoon Kris Verburgt is een 24-jarige hoofdagente, die niet alleen met bovengenoemde problemen op haar werk te maken heeft, maar ook worstelt met persoonlijke uitdagingen. Van Brakel: "Ik vond het belangrijk haar drijfveren te laten zien en ook waarom ze soms zo hard is voor zichzelf en zich zo rechtlijnig opstelt. En dat heeft natuurlijk effect op hoe ze haar vak uitoefent. Het speelt daarmee een nadrukkelijke rol in het verhaal."

Suzanne van Brakel studeerde rechten aan de Universiteit van Utrecht en volgde later de postdoctorale studie 'Forensic Auditing' aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte bij recherche en is nu officier van justitie. Inmiddels is zij gespecialiseerd in fraude- en witwaszaken. Ze woont in Amsterdam.

Kettingreactie (nieuws, 2020)

Dood op Goede Vrijdag  



Een waardige opvolger van Henning Mankell. Dat schrijft website Hebban.nl over Mankells landgenote Tina Frennstedt. Van deze Zweedse schrijfster verschijnt op 20 oktober bij uitgeverij HarperCollins Holland haar nieuwe thriller Cold Case: Countdown

Op de ochtend van Goede Vrijdag wordt een controversiële kunstenares dood gevonden bij de vuurtoren van een nationaal park. Het bewijs op de plaats delict grijpt terug naar een moordzaak in Ystad van vijftien jaar geleden, waarbij een jonge pianist doodgestoken werd.

Tess Hjalmarsson en haar collega Marie Erling van het coldcaseteam in Malmö duiken in beide zaken, maar vinden verder geen overeenkomsten die de slachtoffers met elkaar in verband brengen.

Tegelijkertijd dringt de tijd, omdat hun leidinggevende het coldcaseteam wil opheffen. Het nieuws over de moordzaak brengt echter een kettingreactie op gang. Zo begint een moeder van twee jonge kinderen te vermoeden dat haar echtgenoot niet is wie hij zegt te zijn...

Tina Frennstedt is volgens haar uitgeverij een van de meest geprezen misdaadjournalisten van Zweden. Ze was redacteur bij Svenska Dagbladet, misdaadreporter bij Expressen en werkt nu als omroepmanager voor Crime Central. Haar thriller Cold Case: Verdwenen werd bekroond met de Crimetime Award voor Beste Debuut in 2019. Ze groeide op in het zuiden van Zweden en woont tegenwoordig in Stockholm.


Onopgeloste moord (nieuws, 2020)

 Wat gebeurde er in kamer 622?   



Bij uitgeverij De Bezige Bij verschijnt op 12 november een nieuwe roman van de schrijver van De waarheid over de zaak Harry Quebert. In Het mysterie van kamer 622 schrijft Joël Dicker over machtsspelletjes, verraad en jaloezie. 

Aan het begin van de zomer van 2018 verblijft een schrijver in het luxueuze Paleishotel in het Zwitserse Alpendorp Verbier. Hij verblijft in kamer 623 en verbaast zich erover dat de kamer naast hem het nummer 621-bis heeft.

Langzamerhand wordt duidelijk dat jaren eerder een moord is gepleegd in kamer 622, waarvan het politieonderzoek nooit is afgerond. De schrijver besluit zich volledig op de onopgeloste moord te storten: wat gebeurde er twintig jaar eerder in kamer 622?

Joël Dicker (Genève, 1985) brak wereldwijd door met de grote bestseller De waarheid over de zaak Harry Quebert. Het werd bekroond met diverse prijzen en verkozen tot Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door.

Vervolgens verschenen de eveneens uitstekend ontvangen romans Het boek van de Baltimores en De verdwijning van Stephanie Mailer. Van de Nederlandse vertalingen van de boeken van Joël Dicker zijn meer dan 175.000 exemplaren verkocht.

14 september 2020

Warm en aanhankelijk (nieuws, 2020)

Lee Child rekent af met zijn moeder  



Hij heeft miljoenen verdiend met zijn thrillers over de eenling Jack Reacher. Maar voordat het fortuin hem toelachte, moest Lee Child een nare jeugd van zich afschudden. Zijn moeder moest niets van haar tweede zoon hebben en vaderlief blonk uit in onverschilligheid. Child raake verzeild in vechtpartijen, ploeterde met drugs. Nu is hij gestopt met steeds maar weer zichzelf bewijzen. In een nieuwe biografie vertelt hij hoe gebrek aan liefde hem hielp zijn onbuigzame held te creëren.


Toen Audrey, de moeder van Lee Child, in september 2017 overleed, 90 jaar oud, ging hij niet naar begrafenis. Hij had die dag iets anders gepland. Child had met een aantal mensen afgesproken aan de andere kant van de wereld. 'We hadden naar deze ontmoeting uitgekeken, waarom zou ik die afblazen voor een dode vrouw?', zegt Child in het boek The Reacher Guy van Heather Martin. The Daily Mail publiceerde een extract van de biografie.

'Ik was totaal ongewenst', zegt hij. 'En onbemind. Mijn moeder zei dat ik hondenstront was dat op iemands schoenen het huis binnen was gekomen. Child zegt geen enkel vrolijke herinnering aan zijn moeder te hebben, die hij een 'monster van martelaarschap' noemt.   

Zijn naam was niet Lee Child toen hij opgroeide in Birmingham in de jaren 50 en 60. Het was James Grant, hij was de tweede van vier zonen van ambtenaar John Reginald Grant, ook bekend als Rex, en zijn vrouw Audrey. De oudste zoon, Richard, genoot alle privileges van het eerste kind en handelde daar ook naar. Toen zijn ouders overleden waren, erfde Lee vijf jeugdfoto's van hemzelf. Er waren honderden foto's van Richard. Het was Richard die op stap ging met zijn vader. En het was ook Richard die leerde lezen en schrijven van zijn moeder. 

De verwaarlozing door zijn moeder staat in schril contrast met de liefde die Josie geeft aan haar zoon Jack Reacher in de 24 thrillers die Child inmiddels heeft geschreven. Reachers moeder is warm en aanhankelijk - alles wat Audrey niet was. Ze lacht naar haar jongens en zegt dat ze van hen houdt

Bron: The Daily Mail

13 september 2020

Gedrag (nieuws, 2020)

Oeuvreprijs voor Walter Mosley  



De Amerikaanse schrijver Walter Mosley krijgt de Medal for Distinguished Contribution to American Leters, kort gezegd een prestigieuze oeuvreprijs van de organisatie van de National Book Award. Mosley, schrijver van sciencefiction en erotica maar vooral bekend van zijn serie boeken rond privédetective Ezekiel 'Easy' Rawlins, is de eerste zwarte man die met deze prijs bekroond wordt. Eerder kregen auteus als Toni Morrison en Arthur Miller deze onderscheiding.


Walter Mosley
, die titels als Devil in a Blue Dress en Down the River Unto the Sea op zijn naam heeft staan, heeft al talloze awards in zijn prijzenkast sstaan. Zo won de 68-jarige auteur een Edgar Award voor de beste misdaadroman en de O. Henryprijs voor korte verhalen. Hij is een van de meest bekroonde thrillerschrijvers van zijn generatie, maar verwerpt dat etiket. Hij wil alleen schrijver genoemd worden.   

Mosley ziet zichzelf niet als een misdaadauteur, zelfs wanneer hij schrijft over zijn protagonist Rawlins. Via die verhalen schetst hij een beeld van Los Angeles en het land van na de Tweede Wereldoorlog.

'Ik hou niet van auteurs als Dashiell Hammett, Raymond Chandler en Ross Macdonald omdat zij misdaadschrijvers waren, maar om wat zij mij vertelden over mensen en hun gedrag', zegt hij tegen persbureau AP. 'In mijn eigen werk probeer ik de menselijke natuur te doorgronden.' 

De schrijver werkt aan een nieuw Rawlins-boek, gesitueerd in Los Angeles in de late jaren 60. Mosley ontvangt zijn onderscheiding op 18 november tijdens een online evenement. 

(Bron: AP News

10 september 2020

Vleermuizen (nieuws, 2020)


Simon de Waal en Peter de Zwaan in de race voor oeuvreprijs 
 



Simon de Waal, winnaar van de inmiddels ter ziele gegane Diamanten Kogel, en Peter de Zwaan, in 2000 laureaat van de Gouden Strop, staan op de longlist van de MAX Gouden Vleermuis 2020, de oeuvreprijs die jaarlijks door het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer wordt toegekend. Ook dertien andere vakgenoten maken kans op deze prijs.


Vorig jaar ging Esther Verhoef met de Gouden Vleermuis aan de haal. De jury noemde toen haar miljoenenverkoop als reden om haar de prijs toe te kennen. Als het om de grote getallen gaat maakt Simone van der Vlugt dit jaar een grote kans op de fragiele trofee. Volgens haar website staat de teller op twee miljoen verkocht boeken (maar dat is een cijfer uit 2013), bovendien vierde ze dit jaar haar kwart eeuw schrijverschap en is ze onlangs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Van der Vlugt stond overigens vorig jaar op de shortlist, evenals Jacob Vis en Corine Hartman.

Andere bestsellerauteurs op de longlist zijn de Vlaamse grootmeester Pieter Aspe en Loes den Hollander. De longlist wordt verder aangevuld met de Vlamingen Jo Claes, Patrick Conrad, Toni Coppers, Luc Deflo en Guido Eekhaut, de Zwitser Robert Fabbri, de Duitser Sebastian Fitzek en de Nederlandse schrijfster Linda Jansma. Mocht Deflo de prijs toegekend krijgen, dan zal hij hem niet persoonlijk komen ophalen: hij overleed twee jaar geleden aan kanker.

De jury, opnieuw onder voorzitterschap van Cees van Rhienen, stelt eind september de shortlist vast van zes auteurs. De uiteindelijke winnaar zal tijdens het Boekenfestival op 25 oktober coronaproof bekend worden gemaakt.

Debutantenbal
Het Nederlands Thrillerfestival kent dit jaar voor het eerst ook een debuutprijs: de MAX Bronzen Vleermuis 2020. In totaal zijn er tot en met de sluitingsdatum 38 debuutthrillers door uitgeverijen en/of auteurs aangemeld voor deze debuutprijs. Inmiddels heeft de jury een longlist van vijftien titels vastgesteld. 

De longlist:

De macht van K. - Jens Vern
De Rus - Hans Faber
De schaker en het meisje - Alex Reeve 
De Zilverweg - Stina Jackson
Geen slechte daad - Heather Chavez
Het laatste leven - Mohlin & Nyström 
Honderd kamers - Maxime Paredis 
Onmacht - Yvonne Doorduyn 
Op het verkeerde moment - Heleen Smit
Perfecte resten - Helen Fields
Stilleven - Marieke Damen
Tranen van Job - Karel Demoet
VOX - Christina Dalcher
Waterval - Annemarie Snels
Winterland - Kim Faber & Janni Pedersen

Ook voor deze prijs geldt dat eind september de shortlist wordt vrijgegeven. De winnaar wordt eveneens op het thrillerfestival bekendgemaakt. Naast een oorkonde en een sculptuur krijgt de voor zijn of haar oeuvre bekroonde auteur een cheque van 5.000 euro. Voor de winnaar van de Bronzen Vleermuis is er een geldbedrag van 500 euro. 

03 september 2020

Angstige mensen (nieuws, 2020)

Gijzelaars met geheimen



Bij uitgeverij Volt is het boek Angstige mensen van de Zweedse schrijver Fredrik Backman verschenen. Volgens de uitgeverij gaat het om 'een tragikomisch en tegelijkertijd aangrijpend verhaal over een klungelig gijzeldrama in een appartementencomplex'.


Het bezoeken van een open huis is meestal geen kwestie van leven of dood, maar wordt dat toch als een bankrover na een mislukte overval een appartement binnendringt waar een bezichtiging plaatsvindt. Tijdens de bezichtiging, die ineens een gijzeling wordt, leren de aanwezigen elkaar steeds beter kennen en onthullen ze verrassende waarheden over zichzelf.

Ieder van hen heeft een leven met verdrietige momenten, pijnlijke herinneringen, geheimen en passies waarvoor ze zich schamen. Als de gijzelaars worden vrijgelaten maar de gijzelnemer spoorloos blijkt, vormt dat het begin van een reeks verwarrende verhoren waarin niemand kan uitleggen wat er precies in het appartement is gebeurd.

Fred Backman is naast schrijver ook blogger en columnist. Zijn debuutroman, Een man die Ove heet, stond anderhalf jaar onafgebroken in de New York Times-bestsellerlijst. De Zweedse verfilming werd genomineerd voor twee Oscars, Tom Hanks werkt momenteel aan een Amerikaanse remake.

Ook Angstige mensen wordt verfilmd, dit najaar wordt het boek als Netflix-serie gelanceerd.

01 september 2020

Vrijer met taal (nieuws, 2020)

Popmuzikant schrijft thriller met soundtrack





Als popmuzikant is Christon Kloosterboer best wel een beetje bekend. Hij was jarenlang de zanger van de band Rigby, ooit de huisband van DWDD en verantwoordelijk voor het hitje Earth meets water. Nu verandert de singer/songwriter van koers met zijn deze maand te verschijnen coming-of-age-thriller Adam.



'Als ik een liedje schrijf, ontstaat er ook een heel verhaal in mijn hoofd maar dat staat uiteraard in dienst van de muziek', meldt Christon (tevens zijn schrijversnaam) via zijn uitgeverij Ellessy. 'Nu kon ik mijzelf helemaal laten gaan. Heerlijk vond ik dat.'

Ook qua taalgebruik is een boek wel heel iets anders dan een liedje. 'Ik denk dat ik als songwriter wat vrijer met taal omga. De puristen zullen dit wellicht minder kunnen waarderen, maar ik hoop een grote groep mensen om deze reden juist wel.' 

Het boek wordt aangekondigd als een coming-of-age-thriller. 'Het is een ambitieuze vertelling en bevat een hoop ingredienten. Daardoor heeft het zowel elementen van een coming-of-age-roman als elementen van een politieke thriller.' Helemaal los van zijn muzikale achtergrond staat dit project niet. 'Ik heb een bijbehorende soundtrack van vier uur gecomponeerd om de leeservaring te verrijken. De Spotify-codes worden in het boek vermeld.'

In Adam gaat de gelijknamige hoofdpersoon rechten studeren in Amsterdam. Op een avond dat Ajax in de halve finale staat van de Champions League wordt Adam gerekruteerd door XXX (Triginta), een eeuwenoud geheim genootschap. Zij komen ’s avonds bijeen in een verborgen vertrek in de Oudemanhuispoort waar Adam overdag rechten studeert.

Preses
Christon (foto: Erik1980)
Hij is geïntrigeerd door dit oude genootschap en vooral door Camiel van Boetzelaer, de mysterieuze en eloquente preses van het gezelschap. De status quo van zijn leven bevalt Adam allerminst dus grijpt hij dit avontuur met beide handen aan. Diep van binnen hoopt hij via het genootschap ook eindelijk eens indruk te kunnen maken op zijn adoptievader. Hij weet dat zijn biologische ouders uit Marokko komen maar meer is er niet over hen bekend.

Er volgt een warrige tijd voor Adam. De ontgroening en extravagante avonden van XXX, zijn leven met zijn Gooise vrienden in het studentenhuis en zijn vrijzinnige vriendin Tatum vragen allemaal zijn aandacht. In deze hectiek start voor Adam een zoektocht naar de ware motieven van het genootschap, waarbij onderweg zijn eigen identiteit ook in ander licht komt te staan.

'Uiteraard ben ik vol in de research gedoken over geheime genootschappen. Je komt de meest vreemde complottheorieen tegen, vooral in deze moderne tijden met sociale media filters en populisten die het constant over Fake News Media hebben. Over geheimen gesproken: ook de blauwe maandag als corpslid in Amsterdam heeft als inspiratie kunnen dienen.' 

Christon Kloosterboer is tegenwoordig werkzaam als componist voor artiesten als Aloe Blacc, J Alvarez en LVNDSCAPE, maar ook voor Nederlandse zangers als Tino Martin, Boudewijn de Groot en Ronnie Flex. Hij woont in Zeist.