24 augustus 2013

Fergus McNeill - Oogcontact (2013)

BESLIST GEEN HOOGVLIEGER

Jarenlang heeft de Schot Fergus McNeill zich bezig gehouden met het ontwerpen van computerspelletjes. Een cursus creatief schrijven leidde uiteindelijk tot zijn eerste thriller 'Oogcontact'.

Zakenman Robert Naysmith is in zijn vrije uren seriemoordenaar met een originele modus operandi. Hij kiest een tijdstip en de eerste de beste die hem vanaf dat moment aankijkt is de lul. Niet verwonderlijk dat inspecteur Harland de grootste moeite heeft om de moordzaken op te lossen.

Eigenlijk is hiermee een flink deel van het boek verteld. Naysmith heeft nog een leuke gimmick aan zijn daden toegevoegd, die tegen het einde een paar spannende momenten oplevert. Maar echt opzienbarend wordt het nergens.

Fergus McNeill heeft een beperkte vocabulaire. Bij de beschrijving van een gezichtsuitdrukking gebruikt hij telkens de woorden 'gefronste wenkbrauwen', je wordt er gek van. Toch weet de auteur de aandacht redelijk vast te houden en voorkomt hij de dwang om snel diagonaal door te lezen. Een aardig debuut, een middelmatige thriller, beslist geen hoogvlieger.

Fergus McNeill - Oogcontact. Vertaling: Peter van Dijk. Uitgeverij De Fontein, 304 pag.

Geen opmerkingen: