29 juli 2013

Fergus McNeill - Oogcontact (2013)

Debuut om stil van te worden  (Door Arno Ruitenbeek)

Een moorddadig goed debuut van de Britse apps-ontwerper Fergus McNeill. De uitgever heeft de sfeer perfect aangevoeld met een dubbel omslag, met ‘op zicht’ in smal formaat een jongedame met gesloten ogen en daarachter op volle breedte met de kijkers open.

De centimeter meer op omslagblad twee geeft ook bij de eerste blik dus de prominente tekst ‘Als je hem aankijkt ben jij de volgende’. De 'hem' in deze zin is de seriemoordende hoofdpersoon Robert Naysmith. Een succesvolle verkoopleider die een naargeestig spelletje met het lot speelt. Hij kiest een tijdstip en vanaf dat moment is de eerste passant die hem recht aankijkt, zijn volgende slachtoffer.

De politie staat voor een compleet raadsel. Logisch, want de lijken liggen op grote afstand van elkaar, de intervallen zijn eveneens groot, er zijn geen verbanden tussen de gedupeerden zodat de korpsen onderling ook geen gegevens (kunnen) uitwisselen. Grootste struikelblok voor inspecteur Graham Harland, de rechercheur die nog het dichtst bij de dader en de oplossing komt, is dat er ook geen motief is voor de moorden.

Zowel vanuit de positie van Naysmith als de persoon van Harland moeten we als geboeid lezer machteloos toekijken hoe de knappe intrige zich ontwikkelt. Een groter bloedbad ligt eerder in de lijn der verwachtingen dan de arrestatie van de volstrekt gewetenloze organisator van de fatale ontmoetingen. Dat het deze ontknoping werd, had ik nooit voorzien. Als je mij nog kunt verrassen na 25 jaar, ben je een heel grote.

Fergus McNeill - Oogcontact. Uitgeverij De Fontein, 304 pag. NB: Vanaf 12 augustus in de boekhandel

1 opmerking:

'Graag Gelezen', mijn boekenblog zei

Die zou ik graag al willen lezen !