18 december 2010

De lijnen zijn gesloten (nieuws, 2010)

CORINE HARTMAN DÉ THRILLERAUTEUR 2.0 VAN 2010

Schrijfster Corine Hartman heeft de verkiezing van de beste misdaadauteur van 2010 met overmacht gewonnen. Van de 651 uitgebrachte stemmen in de enquête op De Spanningsblog sleepte zij er 307 in de wacht, goed voor een fraaie 47 procent score. Hartman, auteur van onder andere 'Zwart water', liet alle andere thrillerschrijvers ver achter zich, want op de tweede plaats eindigde John Brosens met 'maar' 133 stemmen (20 procent). Plaats drie is voor Loes den Hollander met 28 fans die haar verkozen boven alle andere.

Dat de schrijfster uit Lichtenvoorde zo'n monsterscore heeft behaald, is niet in de laatste plaats haar eigen verdienste. Zij is dé misdaadauteur 2.0 van 2010. Via Twitter, Hyves en haar eigen site deed ze kond van het bestaan van de Spanningsblogpoll en dat enthousiasme zal ongetwijfeld hebben geholpen bij haar overwinning. Naast natuurlijk het feit dat stemmers haar de beste thrillerschrijver van Nederland vinden. Het is niet na te gaan of ook WikiLeaks aan het succes heeft bijgedragen, maar niets is onmogelijk. Per slot van rekening kwam WikiLeaks-opperhoofd Julian Assange nog net op tijd op borgtocht vrij om de helpende hand toe te steken.

Wat de peiling wel duidelijk maakt is dat schrijvers die zelf veel promotioneel werk verrichten, het goed hebben gedaan. Zie bijvoorbeeld John Brosens, die nog met zijn anti-CO2-acties in Barendrecht in het achterhoofd, veel kiezers wist te mobiliseren. Succesauteurs die zich doorgaans gesteund weten door een goedgeoliede pr-machine van hun uitgeverij stelden dit jaar teleur. Maar niet getreurd, volgend jaar is er weer een kans. Gezien het grote aantal stemmers heeft De Spannigsblog besloten dezelfde verkiezing in 2011 te herhalen. Schrijvers die deze eeuwige roem niet willen mislopen, kunnen bij wijze van spreken nu al campagne gaan voeren.

De eindstand:

1. Corine Hartman - 307 stemmen
2. John Brosens - 133 stemmen
3. Loes den Hollander - 28 stemmen
4. Willem Asman - 23 stemmen
5. Carla de Jong - 20 stemmen
6. Daniëlle Hermans - 16 stemmen
7. Marelle Boersma - 15 stemmen
8. Charles den Tex - 14 stemmen
9. Esther Verhoef - 12 stemmen
10. Judith Visser - 11 stemmen
11. Lieneke Dijkzeul, Simone van der Vlugt - 8 stemmen
13. Nicolet Steemers - 7 stemmen
14. René Appel, Appie Baantjer, Saskia Noort - 6 stemmen
17. Tomas Ross, Jac. Toes, Simon de Waal - 5 stemmen
20. Elvin Post, Peter de Zwaan - 3 stemmen
22. Alex van Galen, Marion Pauw, Jacob Vis - 2 stemmen
25. Pieter Bart Korthuis, Tupla Mourits, Siska Mulder, Milou van der Will - 1 stem
29. Marianne en Theo Hoogstraaten, Annet de Jong - 0 stemmen

5 opmerkingen:

Jürgen Joosten zei

Hoop wel dat het dan een waterdicht systeem wordt. Heb zelf meerdere malen kunnen stemmen (meer dan 10 x). Vraag mij af of dat bij iedereen zo was. Hoop ook dat je dan een uitgebreidere lijst hebt met alle Nederlandse misdaadauteurs.

Overigens Corine gefeliciteerd! Jij hebt met overmacht, dus terecht gewonnen.

simon zei

10 X op Corine, Jurgen???? Hmm....

Jurgen Joosten zei

Je kent mijn liefde voor de Nederlandse misdaadroman. Wie zegt dat ik maar op één auteur heb gestemd? En daarbij wie zegt van wel? ;-)

Remko Meddeler zei

Graag gedaan, Alex. Maar wie die ander is... geen idee. ;-)

marco zei

Tien keer gestemd? De volgende keer staat mijn naam er bij, ga ik 308 keer stemmen! ;)