23 september 2010

Grapje (nieuws, 2010)

FATALE 'JAKHALS'-TRUC

Een Nieuw-Zeelands parlementslid is afgetreden, nadat bekend was geworden dat hij de identiteit van een overleden kind had gestolen om een vals paspoort aan te vragen. Dat hebben media in Nieuw-Zeeland gemeld.

David Garrett (foto) had eerder toegegeven dat hij in 1984 enkele persoonlijke spullen van een kindergrafje meenam om een geboortecertificaat aan te vragen. Hiermee vroeg hij een paspoort aan met een pasfoto van zichzelf in vermomming. Deze methode staat uitvoerig beschreven in de thriller 'The Day of the Jackal' van Frederick Forsyth uit 1971. Huurmoordenaar De Jakhals, die op pad wordt gestuurd om president Charles de Gaulle te vermoorden, vraagt in het boek een paspoort aan op naam van een overleden man.

Het Nieuw-Zeelandse parlementslid Garrett stelt dat hij het voorval destijds beschouwde als een onschuldige grap om te kijken of hij 'het systeem kon verslaan'. De zaak veroorzaakte een enorme rel in Nieuw-Zeeland.

Garrett, voorheen jurist, werd in 2005 gearresteerd en vrijgesproken, nadat hij in de rechtbank had toegegeven dat hij een paspoort onder valse voorwendselen had aangevraagd. Hij lichtte vorige week het parlement in, omdat de media in zijn verleden aan het spitten waren.

De parlementariƫr schreef een wekelijkse column voor het dagblad Truth. Hij zei donderdag dat dit ook stopt.

(Bron: De Telegraaf)

Geen opmerkingen: