16 oktober 2007

Joris Luyendijk (nieuws, 2007)

NS PUBLIEKSPRIJS VOOR ZOMERGASTHEER

Joris Luyendijk heeft met zijn boek 'Het zijn net mensen' de NS Publieksprijs gewonnen. Hij kreeg 24 procent van de in totaal 35.079 uitgebrachte stemmen, aldus initiatiefnemer de Stichting voor Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Luyendijk kreeg in het Concertgebouw in Amsterdam uit handen van Geert Mak (zelf twee keer winnaar van de prijs) een geldbedrag van 7500 euro en een sculptuur van de hand van Jeroen Henneman.

'Het zijn net mensen' is het derde boek van journalist en Zomergasten-presentator Luyendijk. Het verscheen in 2006 bij Uitgeverij Podium. Nadat hij vijf jaar als correspondent in de Arabische wereld had gewerkt, beschreef hij zijn ervaringen in dit boek. Luyendijk stelt de rol aan de kaak van de massamedia bij de vorming van het westerse beeld van het Midden-Oosten. Inmiddels zijn er meer dan 125.000 exemplaren verkocht.

De Nederlandse lezer kon van 2 september tot en met 11 oktober via internet zijn stem uitbrengen voor de NS Publieksprijs. Genomineerd waren verder 'De wandelaar' van Adriaan van Dis, 'Tirza' van Arnon Grunberg, 'De weduwnaar' van Kluun, 'Close-up' van Esther Verhoef en 'Het laatste offer' van Simone van der Vlugt.

Vooraf werd Luyendijk als een outsider voor de prijs beschouwd. Behalve de beide thrillerauteurs van Ambo|Anthos, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt, stond ook Adriaan van Dis hoog genoteerd. Maar de uiteindelijke lijst ziet er als volgt uit:
1. Het zijn net mensen - Joris Luyendijk
2. De wandelaar - Adriaan van Dis
3. De weduwnaar - Kluun
4. Tirza - Grunberg
5. Close-up - Esther Verhoef
6. Het laatste offer - Simone van der Vlugt.

Van het totaal aantal stemmen is 65 procent uitgebracht door een vrouw en 35 procent door een man. De meeste stemmen kwamen uit de leeftijdsgroep 61 jaar en ouder. Een kwart van het totaal aantal mensen heeft gestemd op Het zijn net mensen. De verhouding lag hier op 58 procent vrouwen en 42 procent mannen.

Vorig jaar ging de NS Publieksprijs ook al naar een auteur van uitgeverij Podium: toen kreeg Kluun de prijs voor zijn boek 'Komt een vrouw bij de dokter'.

Geen opmerkingen: