10 oktober 2007

Met uitsterven bedreigd (nieuws, 2007)

'BOEKHANDEL BINNEN HALVE EEUW VERDWENEN'

De boekhandel bestaat over vijftig jaar niet meer. Dat gelooft bijna een kwart van de vakbezoekers op de Frankfurter Buchmesse, blijkt uit een internetenquête van de beurs.

Aan de enquête deden 1324 mensen uit het boekenvak uit 86 landen mee. Op de vraag welke onderdelen van het boekbedrijf over een halve eeuw zijn verdwenen, antwoordde 23 procent: de boekhandel. Elf procent gaat ervan uit dat het gedrukte boek dan geschiedenis is, vier procent denkt dat dan de uitgeverij verleden tijd is.

Ook op de vraag wie de leidende rol in de branche speelde, werd duidelijk dat een meerderheid van de ondervraagden in de uitgeverij werkt: 37 procent zei namelijk de uitgeverij tegen 31 procent de marketeers, 22 procent de consument en acht procent de schrijvers. De boekhandel werd nagenoeg niet genoemd.

Het grootste gevaar voor de boekenbranche wordt gezien in de concurrentie door andere media en vrijetijdsbestedingen (50 procent), overproductie (31 procent), toename van piraterij (23 procent) en het wereldwijde analfabetisme (17 procent).

(Bron: Boekblad; illustratie: stilleven van Gerd Renshof)

Geen opmerkingen: