31 juli 2007

Gé Bosschee - De Kennedy Code (2007)

Taaie breinbreker




(Door Peter Kuijt)

Naar het schijnt werkt Dan Brown nog steeds hard aan de opvolger van De Da Vinci Code. Elke dag even ondersteboven hangen aan het plafond om de inspiratie naar zijn hoofd te doen stromen en dan weer aan het toetsenbord. En naar het schijnt gaat die thriller The Solomon Key heten, had die al vorig jaar moeten verschijnen en keert Browns held, professor Langdon, daarin terug naar de VS. Brown heeft al aangekondigd dat zijn nieuwe roman zal focussen op de oudste broederschap in de geschiedenis, de vrijmetselarij. Maar ja, het is nog steeds afwachten geblazen.

Jurist Gé Bosschee, auteur van de financiële thrillers Bloedgeld en Schuldbrief' had kennelijk geen zin meer om te wachten en schreef zijn eigen thriller over de vrijmetselaars, De Kennedy Code. In Bosschees verbeelding heeft een elitaire splinterbeweging binnen de vrijmetselarij de moord op president John F. Kennedy op haar geweten en niet, zoals de autoriteiten willen doen geloven, de eenling Lee Harvey Oswald.

Ook Thomas Shepard, hoogleraar Politieke Geschiedenis aan de George Washington University, is al jaren de mening toegedaan dat er een complot schuilging achter de moordaanslag op die fatale 22ste november 1963. En dan krijgt hij ineens mailtjes met filmbeelden toegestuurd, die zijn vermoeden wel eens zouden kunnen bevestigen. De opnamen, gemaakt door 'Babushka Lady' (die zo werd genoemd omdat ze een hoofddoek had omgeknoopt), laten zien dat er die dag meerdere schutters actief waren op Daley Plaza in Dallas. Verder krijgt Shepard verwijzingen naar een website, http://www.JFKTruthOrDare.com, waarop steeds nieuwe gegevens verschijnen over de complotteurs.

Ook verslaggeefster Jenna Campbell krijgt de informatie toegespeeld. Samen met Shepard probeert ze het mysterie te ontrafelen. Via eeuwenoude documenten en mails van de geheime informant maakt het duo een dollemansrit door historisch Washington. En daarbij wordt tot aan de explosieve finale niet op een mensenleven meer of minder gekeken.

Bosschee verdient een groot compliment met de uitgebreide research die hij heeft gepleegd. Maar zijn naspeuringen zitten hem ook in de weg. De lezer zal het weten dat hij zich diep heeft ingegraven in het onderwerp. Niet alleen via uitgebreide appendixen, maar ook in het verhaal zelf maakt hij uit en te na kennis met kabbalistische teksten, het genootschap van de Rozenkruisers, een gedetailleerd verslag van de gebeurtenissen op en rond Kennedy's sterfdag en alle ins en outs van de vrijmetselarij, inclusief passer, winkelhaak en graden. Al gauw bekruipt hem het gevoel in een klas te zitten waarin de geschiedenisleraar er maar niet in slaagt zijn lesstof overtuigend te brengen. Degene die wel de portee van dit alles wil doorgronden, heeft aan De Kennedy Code een taaie breinbreker.

Bosschee liet onlangs in een interview weten graag zelf De Da Vinci Code te hebben geschreven. De Amerikaan verstaat immers de kunst om de lezer van cliffhanger naar cliffhanger door het boek te jagen. Als Bosschee iets meer van Brown had gehad, dan was zijn boek inderdaad beter te verteren geweest. Brown schrijft weliswaar met een hark, maar in stijl is hij nog steeds een klasse beter dan Bosschee. De clichés vliegen over en weer, de bordkartonnen personages gaan geen moment leven en verrassende wendingen blijven achterwege. En dan probeert deze lezer zich nog steeds voor te stellen hoe je je belager met braaksel kunt besproeien, terwijl je mond zit vastgeplakt met tape.

Het moge duidelijk zijn: we moeten nog even geduldig wachten op The Solomon Key.

Gé Bosschee - De Kennedy Code, uitgeverij Karakter, 400 pag., 19,95 euro

Karin Slaughter (nieuws, 2007)

KARIN SLAUGHTER AAN DE TRIANGEL

De Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter is zo blij dat haar nieuwe thriller 'Onaantastbaar' uitkomt, dat zij de lancering van het boek met een muzikale begeleiding heeft omlijst. Ze heeft de videoclip 'Gimme Goobers' opgenomen en op de populaire site YouTube geplaatst.

Met de clip wil ze ook haar 'rockende' thuisstaat Georgia lof toezwaaien, aldus Slaughter. ,,Ik heb mijn trouwe triangel afgestoft en nam met mijn maatje Melanie een paar nummers op, uitsluitend voor jullie, mijn geliefde lezers.'' De clip, een ode aan de pelpinda waarbij een zak perziken jammerlijk sneuvelt, is hier te zien.

'Onaantastbaar' is een nieuwe thriller in de serie rond kinderarts en lijkschouwer Sara Linton. Detective Lena Adams ligt met verwondingen in een vervallen ziekenhuis in Georgia en is de enige getuige van een brute moord waarbij een vrouw onherkenbaar werd verminkt.

Honderdvijfentwintig kilometer verderop hoort haar baas Jeffrey Tolliver dat Lena is gearresteerd. Zijn vrouw Sara Linton heeft haar handen vol aan haar eigen problemen nadat ze is aangeklaagd voor nalatigheid, maar werkt desondanks mee aan de oplossing van de moordzaak. Lena was een aantal dagen eerder teruggekeerd naar de plek waar ze te midden van racisme, woede en moord was opgegroeid. Ze belandde daarbij opnieuw in handen van haar gewelddadige ex-vriend, een neonazi die haar nu zelfs vanuit de gevangenis nog in zijn macht houdt.

30 juli 2007

Wordt verwacht 12 (nieuws, 2007)

CRIMINEEL LEUVEN

Brugge is van Aspe, Mechelen is ingenomen door Deflo en Leuven is sinds twee jaar het jachtterrein van vader Willy en zoon Steven Bogaerts. De bierhoofdstad van Vlaanderen was het decor van 'Blik vol passie', het in 2005 verschenen thrillerdebuut van het duo, dat onder de naam Bogaerts schrijft. Ook in hun tweede thriller 'Het intieme verlangen', dat in september 2007 wordt uitgebracht door The House of Books, gaat het flink mis in de universiteitsstad.

Leuven wordt opgeschrikt door de brute moord op een 15-jarig meisje. Hoofdinspecteur Bottu en zijn twee assistenten Nico Polak en Vicky Coetsier staan voor een raadsel. Het mobieltje van het meisje dat naast het lichaam wordt gevonden, zou een oplossing kunnen bieden, maar zorgt voor nog meer verwarring.

Het gaat van kwaad tot erger: brandstichting in het stadhuis, ontvoering van een achttienjarig meisje en de voortijdige dood van een professor (hij wordt gevonden in het luxe bordeel Le Désir Intime) en een architect.
Zowel vader Willy als zoon Steven heeft een achtergrond in het bankwezen. Wat als een hobby begon: het samen schrijven van verhalen, puur om zich te amuseren, groeide uit tot inmiddels hun tweede politieroman. Toch waren vader en zoon al eerder literair druk doende. Willy begon in zijn studententijd met het schrijven van cursiefjes, wat zich ontwikkelde naar korte verhalen in dag- en weekbladen. Steven schrijft eveneens graag cursiefjes. Daarnaast is hij pr-manager en bestuurslid bij de Science Fiction & Fantasy vereniging.

Verder bij The House of Books:

En weer is daar een nieuwe forensisch specialist als hoofdpersoon in een thriller. Ditmaal gaat het om dr. Alexandra Blake, geneticus bij het AFIP, oftwel Armed Forces Institute of Pathology in Washington D.C. In het thrillerdebuut 'Bloedproef' van Lori Andrews verricht Blake onderzoek in een spectaculaire moordzaak. In de omgeving van militaire bases waart een seriemoordenaar rond die vrouwen vermoordt en nadien hun lijken tatoeëert. Het is waarschijnlijk nog maar een kwestie van tijd voordat hij bewijs achterlaat waarmee Blake hem kan opsporen. Maar dan slaat de moordenaar toe in de directe nabijheid van Blake en haar vriend, congreslid David Thorne.

Schrijfster Lori Andrews is hoogleraar rechten en genetica aan het Chicago-Kent College of Law en directeur van het Institute for Science, Law and Technology. Ze trad op in tv-programma's als Nightline en The Oprah Winfrey Show. 'Bloedproef' komt uit in september 2007.







EEN PARIJSE TUNNEL

Een Mercedes crasht in een Parijse tunnel. Het doet meteen denken aan de tragische dood van prinses Diana in 1997, maar dit gegeven komt ook voor in de in september 2007 te verschijnen 'De Accident Man', de eersteling van journalist Tom Cain.

De Accident Man in deze thriller heet Samuel Carver, een man die regelt dat slechte mensen slechte dingen overkomen. De helikopter van een drugsbaron krijgt tijdens de vlucht een technisch mankement: Samuel Carver. Een terrorist wordt opgeblazen in zijn eigen bommenfabriek: Samuel Carver. Als ex-lid van de SAS, nu freelance huurling, is Carver het belangrijkste wapen van de 'Corporatie', een geheime operatie van de regering.

Opnieuw krijgt Carver de opdracht op korte termijn een huurmoord uit te voeren. Hij gelooft dat het doelwit een Pakistaanse terrorist is. Zijn opdracht is een auto-ongeluk te ensceneren in een Parijse tunnel. Maar dan wordt Carver in de val gelokt. Hij kan maar niet begrijpen waarom iemand hem naar het leven staat. Tot hij zich realiseert wie er in de auto zat....
Tom Cain is het pseudoniem van een journalist met 25 jaar ervaring. Hij woonde in Moskou, Washington D.C. en Havana. Cain publiceerde een tiental boeken, schreef filmscenario's. Zijn werk werd vertaald in twintig talen.

LIJK OPHALEN

,,4.10 u. De telefoon gaat. De begrafenisondernemer wordt uit zijn bed gebeld. De politie. Hij moet een lijk ophalen dat er al een tijdje ligt. Aan de stank te oordelen, tenminste.''

Benny Baudewyns behoort tot 'de coming men' van de Vlaamse thrillerwereld. Hij schreef tot dusver zes thrillers. Voor 'De Emerson Locomotief' ontving hij in 2002 de Diamanten Kogel.

Baudewyns' nieuwste boek is geen thriller, maar gaat wel over lijken. Baudewyns is namelijk ook begrafenisondernemer. In 'Brussel zien en...' (publicatie september 2007) biedt Baudewyns een kijkje achter de schermen van een merkwaardig beroep. Hij neemt de lezer mee op zijn tocht, van het ophalen van het lijk tot de uitvaartplechtigheid. Samengebald in een avontuur van een paar dagen, met als toetje een spannende reis met een lijk naar Italië. Ondertussen komen de vele facetten van het beroep van begrafenisondernemer aan de orde: de stress, maar ook de soms ongewild komische momenten.

29 juli 2007

Wordt verwacht 11 (nieuws, 2007)

VALLENDE BOTJES

,,Het gezicht dat hem door het raam aanstaarde was dat van zijn moeder, maar leek er niet op. Het was spierwit, de mond vertrokken van pijn. Achter haar stond een zwart silhouet. Stephen liet de botjes uit zijn handen vallen.''

Citaat uit de thriller 'Zwarte vlucht' van de Schotse Lin Anderson (1952). Kort na haar studie werkte Anderson vijf jaar in de binnenlanden van Nigeria, waarna ze les ging geven in Edinburgh. In de tussentijd schreef ze filmscripts en korte verhalen, om na een paar jaar aan haar eerste thriller, 'Driftnet' te beginnen. Inmiddels is Anderson fulltime schrijver. Haar vader die vroeger rechercheur was, is een va de inspiratiebronnen voor haar thrillers.

'Zwarte vlucht', dat in november 2007 verschijnt, is alweer Andersons vijfde thriller maar wordt door uitgeverij Mynx 'ónze ontdekking van dit najaar' genoemd.

De heldin in Andersons thrillers is - hoe origineel, na Kay Scarpetta, Temperance Brennan en al die CSI-teams - een forensisch specialist, genaamd Rhona MacLeod. Zij moet aan de slag als er een jongetje spoorloos verdwijnt. Zijn moeder en oma zijn eerder op vreselijke wijze omgebracht. Op de plaats van de moord vindt MacLeod een talisman, gemaakt van de botten van een kind. Heeft dit iets te maken met de verdwijning?

'Zwarte vlucht' is gebaseerd op een moordzaak uit 2001. De Britse politie vond toen in de Theems de romp van een Nigeriaans jongetje. Vijf jaar oud en slachtoffer van ritueel geweld. De zaak werd nooit opgelost, maar er zijn sindsdien meer gevallen ontdekt van kindersmokkel en rituele offers.

DUISTER DUBLIN

,,'Slecht bloed' is een steengoed verhaal vol list en bedrog'', meldt Michael Connelly over het debuut van de Ier Declan Hughes. Die aanbeveling van niet de minste thrillerauteur heeft Hughes in ieder geval al op zak. Hughes werkte twintig jaar voor het theater in de Ierse hoofdstad Dublin als regisseur en toneelschrijver. Hij won diverse prijzen en werkte jarenlang als scriptschrijver in de tv- en filmwereld.

Hughes schrijft scherp en origineel, getuige deze zin uit 'Slecht bloed': ,,Op de avond van mijn moeders begrafenis huilde Linda Dawson uit op mijn schouder, stak haar tong in mijn mond en vroeg of ik haar echtgenoot kon opsporen.''

In het kort de inhoud: Na een afwezigheid van twintig jaar keert Ed Loy terug naar Dublin voor de begrafenis van zijn moeder. Wanneer een oude schoolvriendin hem vraagt de verdwijning van haar man te onderzoeken, kan hij niet weigeren. Maar het Dublin waar Loy opgroeide - te midden van eeuwenoude wijken, Victoriaanse kastelen en moderne villa's - is veranderd. Ook Dublin heeft zijn duistere kanten: georganiseerde misdaad, corruptie en moord.
'Slecht bloed' ligt in januari 2008 in de winkel.

26 juli 2007

Wordt verwacht 10 (nieuws, 2007)

DE TIENDE VAN TEIGELER

Wie ze verafschuwt, zal het bericht dat de thriller 'Dood' de tiende en meteen de laatste is in de reeks misdaadromans met speurders Carpentier en Dewit, van harte verwelkomen. Maar er zullen er ook zijn die met de publicatie in oktober 2007 van het nieuwste boek van Piet Teigeler met een brok in de keel zullen mijmeren dat er 'weer een tijdperk is afgesloten'.

Evenals in de voorgaande negen thrillers, speelt ook 'Dood', uitgegeven door Houtekiet, zich af in het immer bruisende Antwerpen. Ditmaal wordt het een zware beproeving voor commissaris Carpentier. Met zijn hond Watson wandelt hij in de stad over de gedempte zuiderdokken. Daar is juist een ontgroeningsritueel onder studenten aan de gang. Een meisje komt op Carpentier en Watson af. Dan scheurt er een auto over het plein en vanaf de achterbank wordt er een handgranaat gegooid. De commissaris kan de studente nog net wegduwen, maar Watson wordt aan stukken gereten en Carpentier zelf krijgt een granaatscherf in zijn hoofd. Er zijn wel honderd getuigen, die het slechts over één ding eens zijn: de granaatwerper droeg een smurfenpak.

Commissaris Leo Dewit besteedt al zijn tijd aan de aanslag op zijn collega, maar hij maakt nauwelijks vorderingen. Carpentier ligt in coma en de studente is uit het ziekenhuis gevlucht. Uiteindelijk vindt Dewit toch een spoor dat hem voert naar Chinese bendes en illegale afvalverwerking.

De Vlaming Piet Teigeler is een voormalig journalist. Als zoon van een economische migrant uit Duitsland en een Vlaamse moeder werd hij in 1936 geboren in een Antwerpse kliniek, die nu getransformeerd is tot bejaardenflat. Teigeler bracht zijn hele jeugd door in een huis dat bombardementen doorstond, maar uiteindelijk geen verweer had tegen de slopershamer. Op die plek staat nu het standbeeld van schrijver Elsschot.

Teigeler wilde altijd al schrijven, maar had geen zin in armoe lijden, zo meldt zijn website. Daarom had hij allerlei baantjes en belandde hij op zijn eenendertigste in de journalistiek. Met zijn pensioen financiert in Spanje woonachtige Teigeler tegenwoordig zijn schrijverscarrière.

BEDENKELIJK DUBBELLEVEN

Bij Houtekiet verschijnt in januari 2008 'Ituri', het thrillerdebuut van de Vlaming Ludwig Apers (1962). De auteur was acht jaar werkzaam als arts in Zimbabwe en voor korte perioden als consulent in een vijftal andere Afrikaanse landen, waaronder Congo. Sinds 2002 is hij verbonden aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Apers' ervaringen op het Afrikaanse continent liggen aan de basis van 'Ituri'. In het kort de inhoud: Dirk was een uitstekend zeiler. Toch verdronk hij tijdens een tocht op het Kivumeer, in het hart van Afrika. Zijn broer Serge wil de ware toedracht van het ongeluk weten en reist onder dekmantel van zijn reisorganisatie naar Congo. Daar wordt hij geconfronteerd met de meer dan rauwe realiteit van een land in ontwrichting.

De reis wordt avontuurlijker dan bedoeld en de medereizigers gedragen zich ook al niet zoals van toeristen wordt verwacht. Bovendien ontdekt Serge dat zijn broer een bedenkelijk dubbelleven leidde.

25 juli 2007

Wordt verwacht 9 (nieuws, 2007)

MATA HARI EN BLONDE DOLLY

,,Dood is niets, leven trouwens ook niet. Sterven, slapen, overgaan in niets, wat maakt het uit? Alles is een illusie.'' Het zijn nogal gevleugelde woorden voor iemand die op het punt staat door een vuurpeloton gefusilleerd te worden. Ze werden uitgesproken door Margaretha Geertruida Zelle op 15 oktober 1917 in het Franse Vincennes. Zelle, de op 7 augustus 1876 in Leeuwarden geboren dochter van een hoedenverkoper, verwierf wereldfaam als Mata Hari. De exotische naaktdanseres werd na een kort proces ter dood veroordeeld wegens spionage voor de Duitsers.

De procesgang was op z'n zachtst gezegd omstreden. Maar het duurt nog tot 2017 totdat het gerechtsdossier over de vermeende spionne wordt geopenbaard. Dan pas zal blijken of de danseres daadwerkelijk voor de Duitsers heeft gespioneerd of dat de Fransen in haar een zondebok zagen voor het falen van het commando aan het front.

Plotdenker Tomas Ross had geen zin om tot 2017 te wachten. Hij komt op of rond de dag dat Mata Hari negentig jaar geleden werd geëxecuteerd, met zijn visie op de affaire in de thriller 'De tranen van Mata Hari'.

Ross heeft het manuscript net bij Cargo, imprint van uitgeverij De Bezige Bij, ingeleverd. ,,Mijn God, het telt 572 pagina's'', laat de schrijver weten. ,,Ik heb er driekwart jaar aan gewerkt. Lang voor mijn doen, maar 't is tot nu toe ook het moeilijkste waar ik aan ben begonnen. Ik hoop dat mijn oplossing eindelijk het antwoord geeft op de raadsels sinds 1917.''

Het wordt overigens een druk Ross-seizoen, want voor maart 2008 staat de publicatie gepland van 'Blonde Dolly', ook al een thriller over een vrouw die vele mannenharten op hol liet slaan. 'Blonde Dolly' dat als feuilleton verschijnt in het weekblad Den Haag Centraal, gaat over de moord op de 32-jarige Haagse prostituee Blonde Dolly. In de nacht van 30 oktober 1959 wordt ze gewurgd aangetroffen in haar huis aan de Nieuwe Haven. De opschudding is groot, vooral omdat Dolly een 'societyhoer' was, die haar clientèle, waaronder veel politici, nauwgezet bijhield in een adresboekje. Al snel wordt duidelijke dat ze vermoord moet zijn door een bekende, maar de dader wordt nooit gevonden.

Na de dood van de Haagse hoofdcommissaris Gualthérie van Weezel vindt zijn zoon Hans een dossier over de moord, vergezeld van de instructie het te vernietigen. Welke gevoelige informatie staat er in het dossier?

Nog meer nieuwe uitgaven van Cargo:

Van Robert Harris (1957), tot voor kort vriend van oud-premier Tony Blair en auteur van bestsellers als 'Vaderland', 'Enigma' en 'Archangel', verschijnt in oktober 2007 de politieke thriller 'Geest'. Niet geheel toevallig gaat zijn nieuwe boek over een Britse premier, die Downing Street 10 voorgoed heeft verlaten.

Adam Lang was de langst zittende en meest controversiële premier van Engeland in de afgelopen halve eeuw. Nu hij zijn functie heeft neergelegd, accepteert hij een extravagant hoog bedrag om de langverwachte memoires van zijn leven als regeringsleider te schrijven. Terwijl de druk op Lang toeneemt om zijn magnum opus in te leveren, verongelukt zijn ghostwriter en wordt een vervanger gezocht. De nieuwe ghostwriter gaat aan de slag om het boek te voltooien, maar ontdekt veel meer geheimen dan Lang ooit had willen onthullen. Dodelijke geheimen.

TWEE MOORDGEVALLEN

'Het spannendste boek van het voorjaar', zo betitelt Cargo 'De verlosser', de nieuwe thriller van de Noorse ex-profvoetballer, beurshandelaar, musicus, componist en wereldreiziger Jo Nesbø (Oslo, 1960), die in januari 2008 in de winkel moet liggen.

'De verlosser' is het zesde avontuur van politiecommissaris Harry Hole, die zíjn verlossing vaak zoekt in een fles whisky. Het is Kerstmis en de inwoners van Oslo worden opgeschrikt door twee moordgevallen.

Eerst wordt in een container het lichaam van een junkie gevonden en vervolgens wordt een vooraanstaand lid van het Leger des Heils in het centrum van de Noorse hoofdstad neergeschoten.

Hole bijt zich vast in de moordzaken en ontmoet daarbij de jonge en kwetsbare heilsoldate Martina. Terwijl hun liefde opbloeit, wordt het onderzoek ingewikkelder, zeker als blijkt dat er een huurmoordenaar in het spel is, die zijn gezichtsspieren zo kan manipuleren dat hij vrijwel onherkenbaar is. Van 'De verlosser' werden in Noorwegen meer dan 250.000 exemplaren verkocht.

SEKSSCHANDAAL

Cargo heeft ook de rechten gekocht van 'Besmet', het thrillerdebuut van de Zweedse Katarina Wennstam. De schrijfster woont in Stockholm, waar ze werkt als verslaggever voor de omroep SVT. Ze schreef eerder twee non-fictieboeken.

Intriges, een seksschandaal en moord zijn de ingrediënten van 'Besmet', dat vanaf januari 2008 verkrijgbaar is. Het boek draait om het echtpaar Rebecca en Jonas Wahl. Ze hebben
succesvolle carrières (hij is advocaat, zij is journalist), ze zijn ruim twaalf jaar getrouwd en hebben een zoon en een dochter. Maar achter deze façade delen de twee steeds minder.

Als de eigenaars van een illegaal bordeel worden opgepakt en berecht, wordt Jonas, die bekend staat om zijn vlotte babbel, gevraagd om juridisch commentaar te leveren. Ondertussen hebben een paar collega's van Rebecca een computer gekraakt die een lijst bevat van prominente klanten van het bordeel. Jonas Wahl is een van de namen...

ARME EUNUCH

Jason Goodwin (1964) debuteerde als romanschrijver met 'De brand van Istanbul', waarmee hij meteen de Edgar Allen Poe Award voor beste roman in de wacht sleepte. Eerder schreef hij de non-fictieboeken 'Lord of the Horizons' en 'On Foot to the Golden Horn; A Walk to Istanbul', waarvoor hij onderzoek deed naar het Ottomaanse Rijk.

'De slangensteen', te verschijnen in oktober 2007, is het tweede deel in de serie thrillers over historisch Istanbul. Het is 1838 als de Franse archeoloog Lefèvre in de toenmalige Turkse hoofdstad arriveert met het doel een verloren gewaande Byzantijnse schat op te diepen. De Griekse gemeenschap in Istanbul is direct op haar qui-vive: Lefèvre beschikt over gevoelige informatie.

Yashim Togalu, de eunuch die de mysterieuze moorden in 'De brand van Istanbul' oploste, wordt ingeschakeld om Lefèvre in de gaten te houden. Maar wanneer het verminkte lichaam van de archeoloog wordt ontdekt naast de Franse ambassade, blijkt er maar één verdachte te zijn: de arme eunuch zelf.

23 juli 2007

Wordt verwacht 8 (nieuws, 2007)

RITUELE MOORD IN HET VONDELPARK

Nog een paar 'zaken' en dan hangt rechercheur De Cock zijn hoedje voor eeuwig aan de kapstok. Maar niet getreurd: er doet een nieuwe hoofdstedelijke smeris zijn intrede in het thrillergenre. Zijn naam is commissaris Bruno van Leeuwen en hij is ontsproten aan het brein van de Duitse (!) journalist Claus Cornelius Fischer (Berlijn, 1951). Fischer schreef voor onder andere Die Welt en Die Zeit. Tegenwoordig werkt hij, behalve als auteur, ook als vertaler en scenarioschrijver van bioscoopfilms en tv-series, waaronder Tatort.

In zijn thrillerdebuut 'En vergeef ons onze schuld', dat in januari 2008 bij de literaire uitgeverij Querido verschijnt, krijgt commissaris Van Leeuwen (54 jaar, getrouwd, geen kinderen) op Koninginnedag te maken met een gruwelijke zaak. Een twaalfjarige jongen wordt 's nachts gevonden in het Vondelpark. Hij lijkt op rituele wijze vermoord.

Vooralsnog tast Van Leeuwen in het duister over de dader, totdat een tweede, bijna op dezelfde wijze gepleegde moord, hem op het spoor brengt van de bezeten antropoloog Jos Pieters. Maar terwijl de bewijzen tegen Pieters zich opstapelen, begint Van Leeuwen steeds sterker aan diens schuld te twijfelen. Als Van Leeuwen met zijn vrouw, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, naar het ziekenhuis moet, ontdekt hij bij toeval met welk motief de beide moorden werden gepleegd. 'En vergeef ons onze schuld' wordt op dit moment verfilmd voor televisie.

MANUSCRIPT

Verschenen zijn eerdere thrillers bij Signature, nu is de IJslandse meester Arnaldur Indridason overgestapt naar het deftige Querido. Daar wordt in januari 2008 zijn nieuwste thriller 'Het koningsboek' gelanceerd. 'Het koningsboek' wordt betiteld als 'faction-thriller over de waarde van cultureel erfgoed'. Indridason schrijft over de Codex Regius, een onderdeel van de Edda, het manuscript uit 1271 waaraan het IJslandse volk zijn identiteit ontleent. Toen de Deense regering in 1971 besloot de Codex Regius terug te brengen naar IJsland, een voormalige Deense kolonie, stond het op de kade in Reykjavik zwart van de mensen. Twaalf pagina's van het middeleeuwse manuscript ontbraken echter - en zijn nog steeds niet teruggevonden.

Hoofdpersoon in 'Het koningsboek' is de jonge IJslander Valdemar. Hij reist in 1955 naar Denemarken, waar hij een aan lager wal geraakte hoogleraar ontmoet, die een groot geheim met zich meedraagt. Tijdens de oorlogsjaren is de Codex Regius uit het oog verloren. Als de hoogleraar hem daarover in vertrouwen neemt, maakt Valdemar zich op voor een reis door Europa. Zijn doel is het manuscript te vinden - en in leven te blijven. Want, zo blijkt, voor deze schat zijn mensen bereid over lijken te gaan.

Historicus en schrijver Arnaldur Indridason (Reykjavik, 1961), 'de grote meneer van de Scandinavische misdaadliteratuur', heeft de belangrijkste prijs voor de beste thriller in Noord-Europa, de Martin Beck Award, als enige schrijver twee keer op rij gewonnen. In 2005 kreeg hij de CWA Gold Dagger Award, de grootste prijs voor het genre in de wereld. Van Indridasons boeken werden wereldwijd meer dan anderhalf miljoen exemplaren verkocht.

21 juli 2007

Wordt verwacht 7 (nieuws, 2007)

NA DE MOORDKUIL: ZACHTE HEELMEESTERS

Van haar debuut 'Het hart en de moordkuil' verkocht ze meer dan vijfduizend exemplaren, zegt haar uitgever L.J. Veen. Tja, niet iedereen kan een Saskia Noort of Esther Verhoef zijn. Maar Nicolet Steemers uit Groenlo is niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze schreef 'Zachte heelmeesters', haar tweede thriller die in januari 2008 het licht zal zien.

In deze 'literaire thriller' staat de gescheiden huisarts Heleen centraal. Al drie maanden lang leeft ze in slopende onzekerheid. Haar tienerdochter Mila is op de avond van de veertiende juni spoorloos verdwenen en sindsdien is niets meer van haar vernomen. Dan wordt het meisje op een middag in september vermagerd en ondervoed aangetroffen op een bankje in het park en lijkt de ergste nachtmerrie voorbij te zijn.

Heleen besluit Mila, bij wie geheugenverlies is geconstateerd, buiten de medische molen tehouden en haar de tijd te geven om tot zichzelf te komen. Maar doet ze hier wel goed aan? Dan verdwijnt Mila voor de tweede keer.

SLOPPENWIJKEN

Bij L.J. Veen verschijnt in november 2007 het romandebuut 'De wrekers van Medellín' van Nico Verbeek (1961). Verbeek woont met zijn gezin op een kleine boerderij in de buurt van het Colombiaanse Medellín, waar hij onder andere koffie verbouwt. Eerder schreef hij 'Pablo Escobar', een biografie van deze beruchte drugsbaron, waarvan hij tienduizend exemplaren verkocht.

Verbeeks roman gaat over het harde bestaan in de sloppenwijken van Medellín, een stad die gebukt gaat onder geweld, drugshandel en corruptie. Het boek speelt zich af halverwege de jaren tachtig. De Amerikaanse journalist John Bard wordt vastgehouden in het huis van comandante Angelito, leider van de 'wrekers'. Missie van deze groep straatjongens is om de bevolking te beschermen tegen het geweld van Ramiro Castro en zijn 'sicarios' - stromannen van de grote Colombiaanse drugsbaronnen.

Vanuit zijn gevangenschap is Bard getuige van de oorlog tussen de 'sicarios' en de 'wrekers'. Naarmate de bendestrijd zijn climax nadert, komt ook Bards eigen positie nog verder in gevaar.

20 juli 2007

Wordt verwacht 6 (nieuws, 2007)

DEBUUT VAN TV-PRESENTATRICE

Het staat niet met zoveel woorden op de cover, maar 'Geheime visite', het romandebuut van tv-presentatrice Karin de Groot (1963) mag rustig beschouwd worden als een thriller. Uitgeverij Nieuw Amsterdam noemt het boek dat in januari 2008 verschijnt, 'een bijtende roman over verbijstering, schuld en wraak'.

'Geheime visite' gaat over de elfjarige Mette, die haar achttienjarige buurman als oppas heeft. Zijn aandacht en volwassen uitstraling imponeren haar. Overdag, maar ook midden in de nacht klimt hij stiekem haar slaapkamerraam binnen via de dakgoot. Ze beleeft haar eerste seksuele ervaring met hem. Geleidelijk aan worden zijn bezoeken minder gewenst, maar hoe kan ze zich verweren?

Een kwart eeuw later wordt Mette pijnlijk geconfronteerd met haar verleden. Bovendien vermoedt ze dat de buurjongen van vroeger doorgaat met zijn wangedrag. Hij wordt een obsessie voor haar. Maar in hoeverre is Mette zelf schuldig? En is haar waarheid werkelijkheid of waan?

BEKENTENIS

Een andere debutant bij Nieuw Amsterdam is Derwent Christmas (1972), medeoprichter van het literaire tijdschrift Tzum en stadsdichter van Leeuwarden. Zijn in januari 2008 te verschijnen roman 'Twee tranen' heeft als ondertitel 'Een bekentenis'.

De inhoud: Wanneer Didier Dominique, eigenaar van een reclamebureau, beseft dat zijn rijkdom hem alles heeft gegeven was hij zich kan wensen, besluit hij het roer om te gooien. Hij gaat lesgeven op een hogeschool. In de collegezaal komt hij in contact met Marian, een studente die een onheilspellende aantrekkingskracht op hem heeft. Hoewel hij in het zakenleven alles en iedereen naar zijn hand weet te zetten, kan Didier maar geen greep krijgen op de studente. De gevolgen zijn fataal.

Vanuit zijn cel op 'death row' vertelt Didier - een week voor zijn executie - over de verhouding die hem alles ontnam wat hij ooit bezat.

19 juli 2007

Zinspelen (column, 2007)

TELKENS TERUG NAAR DIE ENE MOOIE PASSAGE

(Door Peter Kuijt)

Het nam een heel weekeinde in beslag voordat ik het boekenkatern van NRC Handelsblad had doorgeploegd, maar daar was het onderwerp dan ook naar: Het Goede Lezen. Zeven pagina’s lang werd gepleit voor 'slow reading', het langzame lezen. We moeten treuzelen, aandacht schenken aan 'de sensualiteit' (het stond er echt) van het lezen en onszelf toestaan om de ervaring van de woorden te ondergaan. De wereld om ons heen is al zo haastig, niemand neemt nooit nergens de tijd meer voor.

NRC-redacteur Pieter Steinz verwees in het openingsartikel naar toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Dario Fo, die ooit verzuchtte: 'Eten zonder te proeven is als de liefde bedrijven zonder te beminnen'. Steinz: ,,Voor lezen gaat hetzelfde op.''

Verderop in het katern werd het verschil tussen de zinnenlezer en de boekenlezer uitgelegd. Een zinnenlezer leest een zin, zoals een wandelaar een landschap tot zich neemt. Hij proeft de woorden, verwondert zich hoe de schrijver met zinnen speelt en zinspeelt met gedachten. ,,De zinnenlezer'', schrijft recensent Arnoud Veilbrief, ,,is de eenling tussen de zwijnen, die de parels wél waardig is.’’ Minpunt aan de zinnenlezer is dat hij veel langzamer leest en boeken ook vaak niet uitkrijgt, omdat hij telkens weer terugkeert naar die ene mooie passage, dat sterke hoofdstuk, die allemachtig mooie alinea.

Hoe anders vergaat het de boekenlezer. Die leest drie à vier boeken per (mid)week, bijkans met de stopwatch in de hand. Veilbrief: ,,Soms leest de zinnenlezer wel eens een passage voor. Vond jij dat ook zo goed, vraagt hij aan de boekenlezer. Tja, was hem niet zo opgevallen. Hij leest immers 'nogal snel'. Maar het boek was 'wel mooi'.''

Ben ik een zinnenlezer of een boekenlezer, vroeg ik me – uiteraard na lezing - af. Ik lees boeken wel uit, ook die van povere kwaliteit, maar ben geen herlezer die verder geen pagina vooruitkomt. Ik ontleed wel zinnen, in die zin dat ik speur naar fraaie formuleringen, opgewonden raak van dialogen die lang doorwerken en beschrijvingen die de adem benemen. Het is de stijl die het 'm doet, van clichés en gemeenplaatsen, van stijlarmoede en stijlloosheid gaat het hier en daar jeuken. Ik applaudisseerde de afgelopen maanden dan ook in stilte voor Lieneke Dijkzeul, Alex van Galen, Tupla Mourits, Peter de Zwaan en Rudy Soetewey. Van de laatste herlas (!) ik diverse malen de eerste pagina van het genomineerde boek 'Moord', omdat ik pas verderop ten volle en met afgrijzen besefte om wie het hier draaide.

In mijn waarneming waren de juryleden van de Gouden Strop meer zinnen- dan boekenlezers. Het is oud nieuws, maar ze hadden weinig reden tot juichen. Misschien moet er voor 2008 maar een jury van boekenlezers worden samengesteld.

David Baldacci (interview, 2007)



Obsessieve bestsellerschrijver




(Door Monique Brandt)

AMTERDAM - David Baldacci wil graag even naar de Wallen. Ook een bestsellerauteur die van acht tot zes in een hotel is opgesloten voor een serie interviews, heeft frisse lucht nodig. In dit geval is het uitstapje bovendien puur bedoeld als research, verzekert de Amerikaan wiens dertiende thriller Geniaal geheim op dit moment in de top tien van best verkochte boeken staat. De Amsterdamse rosse buurt is door hem verkozen als het decor waar een deel van zijn nieuwste thriller zich zal gaan afspelen. En net als auteur John Irving al eerder deed ten behoeve van zijn roman Weduwe voor een Jaar, dat ook deels in onze hoofdstad speelde, vereist dat diepgravend onderzoek.

Veel wil Baldacci nog niet kwijt over de nieuweling in zijn oeuvre. Eerst krijgen de Nederlandse lezers in november nog Stone Cold voorgeschoteld, voor de kenners het vervolg op De Verzamelaars. 'Ik eindigde het boek met een soort van cliffhanger. Daar ga ik nu verder op door', aldus de schrijver.

In ieder geval zullen ook zijn komende boeken weer draaien om macht en machtsmisbruik en de vele gezichten van de waarheid. Het zijn de vaste thema's die Baldacci, soms met profetische blik, in zijn boeken beschrijft. 'Mijn doorbraak was het boek Absolute power, over een inbreker die de president in actie ziet met een andere vrouw. Ik kreeg naderhand stapels boze brieven, of ik soms helemaal gestoord was, omdat zoiets natuurlijk nooit zou kunnen gebeuren! Dat was niet lang voor de hele Clinton-affaire. Bill Clinton, die drie jaar later mijn boek Simple Truth als beste boek van het jaar verkoos.' Met een vette grijns: 'Soms is de werkelijkheid onbeschrijflijk bizar.'

Ook zijn boek The Camel Club over een samenzwering bedoeld om het Witte Huis omver te werpen, leverde hem de nodige postzakken aan reacties op. 'Veel, heel veel hate mail. Een man schreef me: 'dat je zulke onzin kunt schrijven dank je aan het feit dat in Amerika vrijheid van meningsuiting een recht is. Gebruik dat recht alsjeblieft nooit meer!' Ik heb die man maar niet geantwoord, ik had toch het gevoel dat dat een verloren zaak zou zijn.'

Baldacci is in andere kringen wel enorm populair. Zijn promotrip voerde hem inmiddels al langs Ierland, Duitsland, Frankrijk en nu dus Amsterdam. 'Ondertussen schrijf ik, waar ik ook ben. Alles wat ik nodig heb is een pen en een stuk papier, dan gaat de rest vanzelf. Schrijven is voor mij geen passie, meer een obsessie.'


Blanco pagina's 

Baldacci schrijft al vanaf het moment dat hij kán schrijven. 'Mijn fantasie is altijd nogal uitbundig geweest. Als ik als kind weer eens te laat thuis kwam, verzon ik dat ik ontvoerd was door een groep mensen en ergens vastgehouden, waardoor ik op geen mogelijkheid op tijd voor het eten kon zijn. Op een gegeven moment kreeg mijn moeder er kennelijk genoeg van, ze kocht voor mij zo´n boek met blanco pagina´s. Toen ging ik los.'

Baldacci wilde nooit anders dan schrijver worden, maar besloot tot een rechtenstudie, omdat een onbekend schrijver met korte verhalen anders de huur niet kan betalen. 'Maar ik bleef altijd schrijven. Schetsen, dialogen, personages, daarna novella's, toneelstukken, duizenden pagina´s. Mijn schrijfuren waren van elf tot twee 's nachts, de rest van de tijd werkte ik. Ik kan het niet, nooit loslaten. Als ik een restaurant in loop of nieuwe mensen ontmoet denk ik meteen: is hier een verhaal te halen, een interessant detail te vinden dat ik kan gebruiken? Als ik op een feestje met een glazige blik in een hoekje zit weet mijn vrouw al: die zit te broeden op een boek.'

Macht en vooral de manier waarop daarmee wordt omgegaan, zal hem altijd blijven fascineren, vertelt de auteur. 'Als iemand een ander mens in een vlaag van woede doodslaat, is dat zeer tragisch. Maar het gegeven dat er iemand in Washington zit die door een woord tienduizenden over de kling kan jagen, dat is angstaanjagend. Dat soort kleine boodschapjes stop ik graag in mijn boeken.'

Toch is het nooit alleen maar complotten, kommer en kwel in de Baldacci-boeken. 'Meestal hebben mijn personages grote fouten gemaakt, hun leven is een puinhoop, ze hebben er een rotzooitje van gemaakt. In mijn boeken krijgen ze de kans hun leven weer op poten te zetten. Sean King en Michelle Maxwell uit Geniaal geheim zijn voormalig geheim agenten die het op alle manieren voor zichzelf verkloot hebben. Maar ze krijgen een tweede kans, en die grijpen ze aan. Ben ik even blij dat ze niet bij de pakken neerzitten!'

De boeken van David Baldacci verschijnen bij uitgeverij A.W. Bruna.

17 juli 2007

Wordt verwacht 5 (nieuws, 2007)

ELVIN POST KOMT MET 'GEBOREN VERLIEZERS'

In januari 2008 publiceert uitgeverij Anthos de derde thriller van Gouden Stropwinnaar Elvin Post. De thriller heet 'Geboren verliezers' en vertelt het verhaal van de jonge tijdschriftenverkoper Romeo Spomer. Elke dag probeert hij op 6th Avenue, Manhattan, zijn magazines te slijten en ook elke dag ziet hij reikhalzend uit naar het moment dat de vrouw van zijn dromen zijn kraam zal passeren. Romeo woont in een appartement in Washington Heights, de gevaarlijke New Yorkse wijk, waar hij bij zijn moeder en samen met zijn broer Donald opgroeide onder de beschermende vleugels van crimineel Sean Withers.

Met Romeo lijkt het voor het eerst in zijn leven goed te gaan. Maar Donald, die er net een gevangenisstraf van zes maanden op heeft zitten, raakt steeds meer verstrikt in Seans misdadige praktijken. De druk op Donald neemt toe en Romeo komt voor een afschuwelijk dilemma te staan.

Voor wie het nog niet wist: Post (1973) debuteerde met 'Groene vrijdag', dat in 2004 werd bekroond met de Gouden Strop. Zijn roman 'Vals beeld', waarvan inmiddels 25.000 exemplaren zijn verkocht, werd in 2006 genomineerd voor de Gouden Strop en de Diamanten Kogel.

Nog meer thrillernieuws van Anthos:

'Vergiffenis' heet het thrillerdebuut van de in Glasgow geboren Caro Ramsay, dat in november 2007 verschijnt. Naast schrijfster is Ramsay acupuncturist, osteopaat en verzorgt ze gewonde dieren. Net als Denise Mina heeft Ramsay de stad Glasgow gekozen als decor voor haar thriller.

De inhoud: Het is 1984. De jonge rechercheur Alan McAlpine moet in een ziekenhuis de wacht houden bij een vrouw die zwaar gewond is. Haar gezicht is verminkt door zoutzuur. Alan en de vrouw communiceren met elkaar door middel van vingerbewegingen. Maar de vrouw vertelt niet hoe ze heet, wie de vader is van haar pasgeboren dochtertje en wie het zoutzuur in haar gezicht heeft gegooid.

Het is 2006. McAlpine is opgeklommen tot hoofdinspecteur. Hij leidt de jacht op een man die in de pers de Kruisigingsmoordenaar wordt genoemd. Twee vrouwen zijn al dood. Tijdens zijn onderzoek stuit McAlpine op een oude, nooit onopgeloste zaak. Heden en verleden raken verstrengeld.

OP DE VLUCHT

Van de Ierse Claire Kilroy (1973) publiceerde Anthos vorig jaar haar tweede roman 'De violiste'. Vanaf januari 2008 is alsnog haar debuutroman 'All Summer' verkrijgbaar onder de titel 'De hele zomer'. 'All Summer' werd bekroond met de Rooney Prize voor Ierse Literatuur. Met 'De violiste' werd zij dit jaar genomineerd voor de Irish Novel of the Year.

De schilderkunst staat centraal in 'De hele zomer'. Anna Hunt is haar geheugen kwijt en op de vlucht. Voor wie en wat weet ze eigenlijk niet precies... Maar één ding staat vast: ze is op de een over andere manier betrokken bij het eerder gestolen beroemde Nederlandse schilderij 'Het meisje in de spiegel' dat gerestaureerd wordt in de National Gallery in Londen. Het schilderij heeft een bijzondere aantrekkingskracht en heeft verschillende mensen in haar macht. De recensent van The Times bestempelde 'De hele zomer' als 'een thriller, een bekentenis en een liefdesverhaal ineen'.

CRIMINEEL GELD

René Appel (1945), nieuwkomer bij Anthos, publiceert in oktober 2007 zijn achttiende thriller 'Schone handen'. 'De meester van de psychologische thriller' situeert, niet als eerste overigens, zijn nieuwe roman in het chique Amsterdam-Zuid, waar Sylvia en Eddie een groot pand bewonen. Ze hebben twee kinderen en het ontbreekt hen aan niets.

Er is echter één levensgroot probleem: het geld dat Eddie met bakken binnenbrengt is crimineel geld. Sylvia heeft zijn activiteiten altijd geaccepteerd, maar er komt een tijd dat haar geweten begint te knagen. Na enkele bedreigende confrontaties is het haar duidelijk dat ze met haar kinderen bij Eddie weg moet. Maar ze beseft ook dat hij haar niet zomaar zal laten gaan. Ze weet immers te veel.

David Baldacci (nieuws, 2007)


BALDACCI'S SAMENZWERING ALS TV-SERIE

Het boek 'De samenzwering' ('The Camel Club') van de Amerikaanse bestsellerauteur David Baldacci krijgt waarschijnlijk een ander leven als wekelijkse tv-serie op HBO. Deze Amerikaanse zender bracht eerder 'The Sopranos' en 'Six Feet Under' op de buis. 'De Samenzwering' vertelt het verhaal van een man (Oliver Stone (!) geheten) die vastbesloten is met een groep vrienden complotten in het Witte Huis te ontrafelen.

HBO is in de VS een zender waarvoor apart moet worden betaald. Baldacci heeft daar zelf voor gekozen. ,,Ik ben fan van 'The Sopranos', het is een prachtige reeks'', aldus Baldacci. ,,Daarbij, op grote zenders als ABC of NBC verdwijnt een serie soms al na één aflevering als het niet meteen aanslaat. Bij HBO krijgt een serie tijd om te groeien.’’ Volgens de auteur is de deal zo goed als in kannen en kruiken. ,,Maar in Hollywood weet je het nooit helemaal zeker. Ik geloof pas dat het gebeurt als ik zie dat het gebeurt.’’

De auteur, die op dit moment in Nederland hoog op de bestsellerlijst staat met zijn boek 'Geniaal geheim' ('Killer Genius') heeft met zijn productiemaatschappij Columbus Rose nog meer ijzers in het vuur in Hollywood. Voor het boek 'Duister Lot' ('The Winner') uit 1997 worden inmiddels schrijvers en acteurs aangezocht; het boek wordt een speelfilm. En ook voor zijn boeken rond voormalig geheim agenten Sean King en Michelle Maxwell (onder meer figurerend in 'Geniaal Geheim') bestaan vergevorderde filmplannen. Baldacci: ,,Daarna wordt het misschien ook een tv-serie. Maar filmproducers hebben diepe laden, dus ik wacht gewoon af.’’

Wordt verwacht 4 (nieuws, 2007)

'DE NEDERLANDSE HENNING MANKELL'

Uitgeverij De Boekerij doet niet aan valse bescheidenheid. Ze vergelijkt haar auteur Ton Theunis (Deventer, 1959) zonder blikken of blozen met Henning Mankell, de meester van de Zweedse misdaadroman. De Boekerij is zo overtuigd van Theunis' talenten dat ze zijn nieuwe thriller 'In Gods naam', zijn vierde na 'Nordica', 'De executeur' en 'Onder N.A.P.', naar 'alle belangrijke Nederlandse politici' stuurt. Gewone stervelingen kunnen vanaf oktober 2007 in de winkel terecht om het 336 pagina's tellende boek te bemachtigen.

'In Gods naam' heet 'een zinderende thriller' te zijn, ,,geschreven op het scherp van de snede, waarin Ton Theunis de Nederlandse samenleving onder een vergrootglas legt.'' Ingrediënten zijn een brute overval met dodelijke afloop, een groep jongens die zich de Tijgers van Allah noemt, een in het IJsselmeer gestrande auto en een verdwijning. Het zijn zaken waarover politieman Frits Calis zich het hoofd mag breken. Maar privé gaat het ook niet voor de wind: thuis treurt zijn vriendin om de dood van haar moeder en voert zijn dochter iets in haar schild.

Nog meer nieuws van De Boekerij:

SCHOOLVRIENDINNETJE

'Tot stof vergaan' heet de nieuwe thriller van forensisch antropologe Kathy Reichs en ook nu speelt haar alter ego, forensisch patholoog dr. Temperance Brennan de hoofdrol. Het lichaam van een meisje van veertien brengt Brennan danig in verwarring als ze probeert te achterhalen om wie het gaat. Ze moet steeds denken aan de verdwijning van een schoolvriendinnetje. Tegelijk onderzoekt rechercheur Andrew Ryan de verdwijning van drie tieners en de ongeïdentificeerde lichamen van drie andere jonge meisjes. Hij vraagt 'Tempe' om hulp. Zouden we hier met een seriemoordenaar te maken kunnen hebben?

'Tot stof vergaan' ligt vanaf november 2007 in de winkel.

UITKIJKPUNT

Van de thrillers van Michael Connelly zijn in Nederland tot dusver ruim 275.000 exemplaren verkocht. Daar zullen er vast nog wel meer bij komen als vanaf november 2007 de nieuwe thriller 'Blind vertrouwen' van de oud-misdaadverslaggever te koop is.

Op de oude vertrouwde rechercheur Harry Bosch wordt weer een - zwaar - beroep gedaan als bij het uitkijkpunt op Mulholland Drive in Los Angeles het levenloze lichaam van dr. Stanley Kent wordt aangetroffen. Speurder Bosch ontdekt dat Kent toegang had tot vrijwel de gehele voorraad radioactieve stoffen van de ziekenhuizen in LA. En dat daaruit kort geleden een grote hoeveelheid dodelijk materiaal verdwenen is. Wat aanvankelijk een routineonderzoek leek, blijkt plotseling een zaak van nationaal belang. In een poging het land te behoeden voor een terreuraanslag staat Bosch tegenover bikkelharde terrorismebestrijders, de FBI én zijn voormalige geliefde Rachel Walling.

MEESTERVERVALSER

'Voor de lezers van John le Carré en Esther Verhoef', beweert De Boekerij over 'Grenzeloos', het debuut van de Amerikaanse schrijfster Alex Carr. Of díe lezers Carrs roman zullen waarderen, zal pas blijken vanaf januari 2008 wanneer het boek verkrijgbaar is.

Hoofdpersoon in 'Grenzeloos' is Nicole Blake, deels Frans, deels Libanees en deels Amerikaans, maar een volbloed meestervervalser. Na zes jaar brommen in een bedompte gevangenis in Marseille wil Blake haar criminele leven achter zich laten. Aan vervalsen wil ze zich niet meer schuldig maken. Ze neemt haar intrek in een klein boerderijtje in de Franse Pyreneeën. Maar dan staat geheim agent John Valsamis bij haar op de stoep. Nicole beseft dat haar verleden haar heeft ingehaald. Niet veel later bevindt ze zich in Lissabon waar ze op haar ex-geliefde jaagt, Rahim Ali, niet alleen een documentenvervalser, maar ook terreurverdachte.

16 juli 2007

Wordt verwacht 3 (nieuws, 2007)

VAN KINDERBOEK NAAR THRILLER

Ze is van ongeveer dezelfde leeftijd als Lieneke Dijkzeul en heeft eveneens tientallen kinderboeken op haar naam staan. Nog een overeenkomst met de schrijfster van het thrillerdebuut 'De stille zonde': Ook haar eerste misdaadroman is een feit. De naam: Elisabeth Mollema (Amsterdam, 1949).

Bij uitgeverij Arena verschijnt in oktober 2007 Mollema's thriller 'Prooi'. Daarin focust de schrijfster op Angela Altman, een alleenstaande moeder met twee kinderen. Na een niet al te vlot verlopen scheiding probeert ze haar leven weer de goede richting op te krijgen. Als zij op een dag met haar hond een wandeling over het strand maakt, ontmoet ze twee jonge mensen, met wie het direct klikt. De vriendschap met Erik en Martha wordt steeds intenser, en de drie zien elkaar steeds vaker. Maar langzamerhand nemen Angela's nieuwe vrienden haar leven over.

Mollema is op dit moment bezig aan haar tweede thriller, getiteld 'Wraak', die in 2008 in de boekhandel zal liggen. Wie de schrijfster in het echt wil ontmoeten, kan dat doen op Manuscripta, de boekenbeurs voor 'het vak' én publiek, begin september in Amsterdam.

IN EEN PARK

Overigens heeft ook Lieneke Dijkzeul niet stilgezeten. In november 2007 kunnen we van haar hand 'Koude lente' tegemoet zien, de tweede thriller met inspecteur Paul Vegter in de hoofdrol. Deze keer heeft Vegter te maken met de moord op een kleuter. Op een regenachtige zondagmiddag in maart wordt het lichaam van een klein meisje gevonden in een park. Een buurman van het meisje wordt in zijn flat ernstig mishandeld door een jeugdbende. Waren zij getuige van de moord? Vegter ontvangt anonieme brieven die meer vragen oproepen dan beantwoorden. 'Koude lente' is een uitgave van Anthos.