24 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #22 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Jens Vern 




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijver Jens Vern.


John Grisham - Advocaat van de duivel 



Relevante klassieker

(Door Jens Vern)

Ik kies voor The Firm (Advocaat van de duivel, 1991), de doorbraak van John Grisham. Het boek verscheen vier jaar na Presumed innocent (De aanklager, 1987) van Scott Turow, die door velen gezien wordt als de echte grondlegger van de legal thriller. Maar voor mij begon het bij Grisham.

Het verhaal van The Firm is bij vrijwel iedereen bekend en dat komt natuurlijk door de verfilming ervan met Tom Cruise in de hoofdrol. De hoofdpersoon is een jonge, ambitieuze advocaat, Mitchell McDeere. Hij is net afgestudeerd en krijgt een fantastische baan aangeboden bij een prestigieus advocatenkantoor in Memphis.

Al snel komt hij erachter dat als hij carrière wil maken hij de grenzen van het toelaatbare moet opzoeken. Niet veel later overschrijdt hij net als de succesvolle advocaten om hem heen die grenzen met steeds minder moeite tot hij zich realiseert dat hij daar niet bij wil horen. Maar dan is het eigenlijk al te laat.

Die twist zie je in de boeken van Grisham vaker en dat maakt ze tot echte pageturners. In mijn eerste thriller, De macht van K., heb ik geprobeerd om hedendaagse thriller te schrijven geïnspireerd op het concept van The Firm. Een jonge student die gaat werken voor een machtig IT-bedrijf en langzaam maar zeker achter de ware aard van het bedrijf en de charismatische CEO komt. Net als Mitch moet hij zien te ontsnappen uit het net van het kwaad, gevoed door macht en geld.

Een aantal jaar geleden herlas ik The Firm voor een artikel in Boekenpost. Het viel me op dat het boek amper aan actualiteit en relevantie heeft ingeboet en dat is wat een klassieker een klassieker maakt. Grisham is een van de auteurs die het thrillergenre voor mij echt interessant hebben gemaakt. Hij liet zien dat thrillers niet altijd over politiemensen of detectives hoeven te gaan en dat je niet altijd een seriemoordenaar nodig hebt om een boek spannend te maken.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Zonder het te weten wordt Mitchell McDeere, briljant rechtenstudent van arme ouders, al geruime tijd in de gaten gehouden. Zodra hij afstudeert, biedt het prestigieuze juristenkantoor Bendini, Lambert & Locke hem niet alleen een zeer aantrekkelijke baan aan, maar het overlaadt de net getrouwde Mitchell ook nog eens met een vorstelijk salaris, een schitterende auto, een prachtig huis met een zeer lage hypotheek en talrijke bonussen.

Niets laat het kantoor onbeproefd om het de uitverkoren nieuwe werknemer naar de zin te maken. Er moet natuurlijk wel wat tegenover staan: absolute loyaliteit, een negentigurige werkweek en haast onhaalbare resultaten.

Na verloop van tijd begint Mitchell zich ongemakkelijk te voelen in het strakke keurslijf van zijn werkgever. Wat gaat er schuil achter de respectabele façade van het kantoor en wat speelt zich af op de ontoegankelijke bovenste verdieping? Als Mitchell dan ook nog ontdekt dat geen enkele medewerker ooit de zaak verlaten heeft - tenzij horizontaal -, zien Mitchell en zijn inmiddels wanhopige vrouw Abby maar een manier om hun vrijheid terug te krijgen...

Advocaat van de duivel betekende de doorbraak van John Grisham bij het grote publiek. De thriller werd in 1993 verfilmd. Het boek stond 41 weken lang in de bestsellerlijst van de New York Times en was de Nummer 1 Roman van 1991. 

De Amerikaanse auteur wordt algemeen beschouwd als de vader van het genre van de 'legal thriller'. Hij werd in 1955 geboren in Jonesboro, Arkansas, en groeide op in een strenge gemeenschap van baptisten. Hij studeerde eerst boekhouden aan de Mississippi State University, en nadien rechten aan de University of Mississippi. Vanaf 1981 werkte hij gedurende tien jaar als jurist in Southaven. In 1983 werd hij verkozen voor het Huis van Afgevaardigden van de staat Mississippi, waarin hij zetelt tot 1990.

In het begin van de jaren 80 begon Grisham in zijn vrije tijd aan een roman te schrijven. Hij werkte drie jaar aan De jury, maar het kostte hem veel moeite en tijd om het boek uitgegeven te krijgen. Dat lukte hem uiteindelijk in 1988. Grisham begon meteen daarna aan Advocaat van de duivel en met deze thriller werd hij in één klap een bestsellerauteur. Vervolgens schreef Grisham elk jaar een boek. Zijn boeken worden in ruim veertig landen vertaald en er zijn wereldwijd tientallen miljoenen exemplaren van verkocht. Veel van zijn boeken werden ook verfilmd; bekendste verfilmingen zijn behalve The Firm ook The Pelican Brief met Julia Roberts, en Runaway Jury met John Cusack, Gene Hackman en Dustin Hoffman.

In 1996 keerde Grisham kortstondig terug naar zijn oude vakgebied en verdedigde hij een familie van een man die omkwam bij een spoorwegongeluk. Hij is een overtuigd maar gematigd baptist, en  deed een tijdje missiewerk in Brazilië.

Jens Vern is het pseudoniem van Sander Verheijen (1974), oprichter van Crimezone.nl en hoofdredacteur van lezerscommunity Hebban.nl. Hij debuteerde in 2020 met de goed ontvangen thriller De macht van K., waarvoor hij genomineerd werd voor de Gouden Strop. Nevenschade, zijn tweede thriller, verscheen in november 2021.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden; favoriet van Charles den Tex
John le Carré - 
Edelman, bedelman, schutter, spion; favoriet van Almar Otten
John le Carré
 - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie 
Het doek valt; favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - 
De avonturen van Sherlock Holmes; favoriet van Anne van Doorn
James Ellroy
 - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Ira Levin - Een kus voor je sterft; favoriet van Lieneke Dijkzeul
Gavin Lyall
 - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Isa Maron - De Noordzeemoorden; favoriet van Michael Berg
Marion Pauw - Daglicht; favoriet van Loes den Hollander
Ian Rankin - 
Gerechtigheid; favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell 
Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis; favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow
 - De aanklager; favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: