26 oktober 2020

En terecht (nieuws, 2020)

Jacob Vis (r) krijgt uit handen van Jan Slagter de Gouden Vleermuis (foto: Richard Jetten

Jacob Vis wint MAX Gouden Vleermuis 
 



Vorig jaar zag hij de prijs aan zijn neus voorbij gaan en in handen vallen van Esther Verhoef. Maar dit jaar kreeg Jacob Vis dan toch echt de bekroning die hij verdient. Gisteren won hij de MAX Gouden Vleermuis 2020. 

Voorztter Jan Slagter van Omroep MAX reikte hem de MAX Gouden Vleermuis 2020 uit en een cheque met een geldbedrag van 5.000 euro. Weliswaar in een aangepaste coronaproof setting, maar de vreugde bij de winnaar was er niet minder om. De jury, bestaande uit Cees van Rhienen (voorzitter), Coenraad de Kat en Guy Doms, riep Jacob Vis unaniem uit tot winnaar.

Er waren 41 aanmeldingen binnengekomen voor een nominatie, waarvan er 3 niet aan de voorwaarden voldeden en er dus uiteindelijk 38 potentiële kanshebbers waren. Hiervan zijn er na rijp beraad 15 op de longlist geplaatst. De uiteindelijke shortlist van de jury bestond, naast Jacob Vis, uit Corine Hartman, Loes den Hollander, Simone van der Vlugt, Toni Coppers en Sebastian Fitzek. Degenen van hen die niet aanwezig konden zijn, waren via een speciale videoverbinding toch in staat om bekendmaking en prijsuitreiking te volgen.

De jury zegt minutieus onderzoek naar het totale werk van de voorgedragen auteurs te hebben verricht. Ook bestudeerde het driemanschap wat hun oeuvre betekent voor lezerswaarderingen, maatschappelijke bijdragen en bijdragen aan het genre. Waar het vorig jaar bij de toekenning van de prijs aan Esther Verhoef vooral om de grote getallen ging (lees: aantal verkocht boeken), werd Vis door de jury geroemd om zijn omvangrijke hoeveelheid boeken, die 'nagenoeg allemaal een maatschappelijk onderwerp als thema hebben. Niet altijd actueel maar zowel naar het verleden als naar de toekomst kijkend.'

Over een van zijn boeken zei een lezer: ‘De auteur heeft een zeer objectieve pen geleid, die nimmer een gelijk naar de een of de ander heeft gegund maar de conclusie aan de lezer laat. Ook de regelmatige opkomende twijfels of een eerder gemaakte keuze toch wel de juiste is geweest, komt met regelmaat terug. Het is geen zaak om het gelijk aan een van de personen te geven maar begrip te ontwikkelen voor ieders keuze en achterliggende gedachte’.

Een citaat uit de recensie van een van Vis' boeken: ‘Scherp, actueel en bijna griezelig realistisch’. Vis doet grondige research voordat zijn pen nog maar bewogen heeft.

Vanaf 2013 werd de Gouden Vleermuis achtereenvolgens uitgereikt aan de Nederlandse schrijvers Charles den Tex, Tomas Ross en René Appel, de Zweedse schrijver Håkan Nesser, vervolgens aan zijn landgenote Sara Löwestam en in 2018 aan het Nederlands schrijversechtpaar Theo en Marianne Hoogstraaten. In 2019 werd de eerste MAX Gouden Vleermuis verdiend gewonnen door Esther Verhoef


De genomineerde auteurs Loes den Hollander, Simone van der Vlugt en Toni Coppers en de winnaar Jacob Vis (foto: Richard Jetten)


Bronzen Vleermuis
Voor het eerst was er dit jaar ook een Bronzen Vleermuis te winnen: de prijs voor de beste debuutthriller. Deze werd gewonnen door het duo Mohlin & Nyström uit Zweden met hun eersteling Het laatste leven. De prijs, een geldbedrag van 500 euro, werd in ontvangst genomen door een vertegenwoordiger van hun Nederlandse uitgeverij.