13 juli 2020

Gesignaleerd 483 (nieuws, 2020)

David Klass - Geen weg terug  



‘Het is een uitdagend, belangrijk en zeer spannend boek. Ik vond het geweldig, heb genoten van elke bladzijde.’ Dat zegt James Patterson over Out of time van David Klass, dat vorige week bijna gelijktijdig met de Nederlandse vertaling Geen weg terug is verschenen. Hartstikke aardig van Patterson natuurlijk, zelfs als je weet dat Klass ruim twintig jaar geleden een verdienstelijk filmscenario schreef op basis van Pattersons succesvolle thriller Kiss the girls.


Het verhaal begint wanneer de FBI een massale klopjacht op touw zet en met man en macht zoekt naar een ongrijpbare en uiterst slimme aanslagpleger. Hij heeft zojuist zijn zesde doelwit getroffen, de Boon Dam in Idaho, waarbij een twaalftal mensen is omgekomen.

De terrorist, die door de pers Green Man is gedoopt, verklaart dat deze drastische aanslagen – elk doelwit zorgvuldig uitgekozen vanwege de impact op het milieu – noodzakelijk zijn om de aandacht van de wereld te vestigen op de onomkeerbare gevolgen van klimaatverandering.

De FBI heeft geen echte aanwijzingen. Het is alsof Green Man elke stap van hun onderzoek kan voorspellen en al hun tactieken vakkundig ontwijkt. Tot de jonge agent Tom Smith de taskforceleider benadert met een onverwacht inzicht. Tom, computerprogrammeur van opleiding, is misschien de enige persoon die de unieke vaardigheden bezit om Green Man te vinden voordat hij opnieuw toeslaat.

David Klass is auteur van meerdere YA-romans en schreef meer dan 40 scripts voor grote Hollywoodproducties, waaronder In the Time of the Butterflies. Daarnaast schreef hij meerdere afleveringen van de tv-serie Law & Order. Hij is tevens docent aan de Graduate School of the Arts van de Universiteit van Columbia. Geen weg terug is door uitgeverij Volt op de markt gebracht. De filmrechten zijn inmiddels verkocht aan Netflix. 

Geen opmerkingen: