15 april 2016

Bloed in de polder (nieuws, 2016)

AVOND VAN HET SPANNENDE BOEK WEER BESLOTEN AANGELEGENHEID

Vorig jaar liet de Stichting CPNB de Avond van het Spannende Boek vallen als groots opgezet publieksevenement. En dat concept is blijkbaar bevallen. De officiële aftrap van de Spannende Boeken Weken is opnieuw een besloten aangelegenheid.


Dit jaar vindt de Avond plaats op donderdag 2 juni. De plaats delict is onveranderd: het voormalig mortuarium Lab 111in Amsterdam. 'Het is een feest voor uitgevers en schrijvers van spannende boeken, voor recensenten en misdaadjournalisten', laat de organiserende Stichting CPNB weten. Traditiegetrouw opent de Avond met de bekendmaking van de winnaars van de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, en de Schaduwprijs, de bekroning van het beste Nederlandstalige thrillerdebuut.

De Strop wordt voor de dertigste keer uitgereikt. De winnaar krijgt een cheque van tienduizend euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. De Schaduwprijs werd voor het eerst in 1997 toegekend om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De winnaar ontvangt een geldbedrag van duizend euro en een zeefdruk van Havank.

Bloed in de polder is het motto van de Spannende Boeken Weken die van 3 tot en met 19 juni duren. Centraal staat dan de thriller van Hollandse bodem. Dit jaar wordt voor het eerst de Maand van het Spannende Boek ingekort naar ruim twee weken. 'Op veler verzoek wordt de campagne compacter, maar niet kleiner', meldt de CPNB. De organisatie zegt uit te pakken met 'succesvolle thrillerauteurs (...) en de grootste mediacampagne in jaren'. Over extra evenementen in deze campagneweken wordt niet gerept op de site van de CPNB. Ook de website spannendeboekenweken.nl verstrekt daarover vooralsnog geen nadere informatie.

Schrijver van het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken is thrillerauteur, scenarist én rechercheur Simon de Waal. Hij schreef de novelle Vector, die klanten van boekwinkels cadeau krijgen bij besteding van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. In Vector krijgt een demente oude man in een tehuis in Rusland regelmatig bezoek van zijn zoon. Junior krijgt in de gaten dat hij niet de enige is die zijn vader opzoekt, ook een andere man verschijnt regelmatig. Die krijgt wel reacties van de oude man, met name als het woord Vector valt. De zoon gaat op onderzoek uit. Zijn speurtocht brengt hem weer terug naar Nederland waar hij is opgegroeid. Het blijkt te gaan om ampullen met het levensgevaarlijke Marburg virus. Als die in verkeerde handen vallen, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Zijn vader heeft, na de plotselinge sluiting van het instituut waar hij werkte, de ampullen proberen te verbergen. Maar nu is de jacht op het kostbare spul geopend.

Als geschenkauteur doet Simon de Waal een tournee langs een tiental boekhandels in Nederland. En op de Avond van het Spannende Boek is hij uiteraard eregast.

(Bron: Hebban.nl)

Geen opmerkingen: