02 juli 2014

Plaat van de maand (51)

De Spanningsblog besteedt met recensies, interviews en nieuws voornamelijk aandacht aan de hedendaagse thriller en de auteurs daarvan: Arturo Pérez-Reverte, Val McDermid, Jac. Toes, Jens Lapidus, noem maar op. Het vroege Nederlandse spannende boek blijft op deze site een ondergeschoven kindje. Maar de hartstochtelijke verzamelaar Wim van Eyle biedt uitkomst. Zijn zeer gevarieerde collectie van ruim 3400 Nederlandstalige misdaadromans aanschouwend richt Van Eyle sinds mei 2010 eens per maand de schijnwerper op het werk van een - soms vergeten - thrillerschrijver uit vroeger tijden. Vandaag de eenenvijftigste aflevering uit de serie Plaat van de maand. Over marineofficier Bronger.

BEDENKER VAN VROUWENVERSIERDER TED HARD

(Door Wim van Eyle)

In 1923 werd in de stad Groningen J.F. Brongers geboren. Hij tekende voor een baan bij de marine en in 1946 koos hij het ruime sop. 

Hij bleek een goed gevoel voor de zeevaart te hebben en al snel begon hij er over te schrijven of werkte hij mee aan boeken over de zeevaart. Vooral wanneer het een spannend deel was, een schipbreuk of zo, was hij op zijn best. Zo is zijn naam te vinden in 'ABC voor de watersport', 'Schepen en scheepvaart', 'De glorie van de scheepvaart', 'De woeste zee', 'Schipbreuk van de Medusa'.




Op zekere dag zat hij aan boord een detectiveboekje te lezen, maar hij vond het zo slecht dat hij het onder het uiten van enkele zeemansverwensingen  door de openstaande patrijspoort in de zee smeet. Collega's lieten niet na om meteen op te merken: ,,Jij kan het zeker beter?" 

Dat liet Brongers zich geen twee keer zeggen, hij koos de naam Bronger als pseudoniem en bedacht een hoofdpersoon die in alle zes zijn detectives zou gaan optreden, Ted Hard.




Ted Hard, particulier detective en een jongen die in zijn vrije tijd adembenemende avontuurtjes beleeft met nog adembenemender vrouwtjes, gaat de kar trekken.

Bronger komt terecht in de Witte Raven Detective Serie van uitgeverij West-Friesland in Hoorn. In de jaren 1967 en 1968 verschijnen vier pocketboekjes met Hard in de hoofdrol. In 1969 komen er nog twee (maar dan in een wat groter formaat) bij de Combinatie N.V. te Rotterdam. 




Twee manuscripten blijven op de plank liggen en dat is dan meteen het einde van de Hard-avonturen. Brongers gaat zich weer met het wat serieuze werk bezig houden en zijn boekjes komen in tweedehands boekwinkeltjes terecht waar ik er zelfs nog vier gulden voor moest betalen.....

Bibliografie Bronger 
1. 1967 'Moord bij de marine
2. 1967 'Nou...nou...Ted Hard
3. 1968 'Wel Mona, geen Lisa
4. 1968 'Schaduwen over het IJsselmeer
5. 1969 'De vallende dood
6. 1969 'La tentadora (De verleidster)

- 1969 ''t is mis' (niet verschenen) 
- 1969 'Nullen en gaatjes' (niet verschenen) 

De covers van de eerste vier boekjes kwamen uit Ontwerpstudio HBM, die van boekje vijf en zes werden getekend door Cargelli.

(Bron: Wim van Eyle)

Geen opmerkingen: