02 januari 2014

In vertrouwen (nieuws, 2014)

ADVOCAAT BEBOET WEGENS LEKKEN PSEUDONIEM J.K. ROWLING

De advocaat die ervoor zorgde dat een onbekende schrijver omhoog schoot in de bestsellerlijsten door te onthullen de auteur in werkelijkheid J.K. Rowling was, moet een boete van duizend Britse ponden (ruim 1200 euro) betalen, wegens schending van vertrouwelijkheid.

De tuchtrechter heeft bovendien een schriftelijke berisping uitgedeeld aan Christopher Gossage van het advocatenkantoor Russells. Hij had aan de beste vriendin van zijn vrouw verteld dat Robert Galbraith, auteur van 'The Cuckoo's Calling', in feite de auteur van de Harry Potter-reeks was. Gossage liet eerder weten dat hij ervan overtuigd was dat hij het nieuws had verteld aan iemand die hij onvoorwaardelijk kon vertrouwen. Maar het bericht verscheen in de Sunday Times, tot woede van J.K. Rowling.

De uitgever van 'The Cuckoo's Calling', Little Brown, liet na het bekend worden van de ware identiteit van Galbraith haastig het boek opnieuw drukken. Er werden binnen een week tijd 18.000 exemplaren verkocht. Tot dan waren er in drie maanden vijftienhonderd exemplaren over de toonbank gegaan. 

Aanvankelijk ging men ervan uit dat de affaire-Galbraith/Rowling een marketingstunt was, maar feit is dat het manuscript onder de naam van Galbraith naar diverse uitgevers was verstuurd. Uitgeverij Orion was een van de weinige die toegaf zichzelf voor de kop te hebben geslagen omdat ze het manuscript had afgewezen.

Het advocatenkantoor erkende dat het lek bij hen zat, en niet bij de auteur. De firma maakte als boetedoening een onbekend bedrag over aan The Soldiers Charity, een organisatie die veteranen en hun familie bijstaat. Rowling doneerde ook een bedrag aan de organisatie, als dank voor de hulp die zij had ontvangen bij het scheppen van hoofdpersonage, Cormoran Strike, een militair die op missie in Afghanistan een been verloor. Dit jaar komt er een nieuwe Cormoran Strike-thriller uit van de hand van Robert Galbraith.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: