31 oktober 2013

Uitsmijter op rooftocht (nieuws, 2013)

HERCULE POIROTPRIJS NAAR BAVO DHOOGE

Bavo Dhooge
Schrijver Bavo Dhooge heeft de zestiende Knack Hercule Poirotprijs gewonnen, de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman van het jaar. De bekendmaking van de winnaar vond vandaag plaats op de Boekenbeurs in Antwerpen. Dhooge krijgt een cheque ter waarde van 5000 euro en een gesigneerde Mont Blanc pen. Er waren veertig titels ingezonden. 

Santa Monica’ speelt zich af in en rond Los Angeles en gaat over een uitsmijter, die een pact sluit met een slotenmaakster om samen op rooftocht te gaan. ,,Dhooge is een man die sneller schrijft dan zijn schaduw'', aldus journalist en jurylid Lukas De Vos. Vorig jaar ging de eer naar Louis Van Dievels ‘Hof van assisen’.

,,In een ijltempo heeft Dhooge zich de voorbije jaren een Amerikaanse stijl en setting eigen gemaakt en de kracht van een gedegen plot ontdekt'', stelt De Vos. Volgens de auteur zelf valt ‘Santa Monica’ onder meer op door de filmische onderlaag van het verhaal en de ‘hard boiled’-stijl ervan.

Er is een ongeschreven regel dat geen enkele Vlaamse auteur de prijs voor de tweede keer wint. En ook voor deze editie heeft de jury zich hieraan gehouden: het is de eerste keer dat Dhooge de award wint.

De publieksprijs, via een peiling op de Knack-website, gaat dit jaar naar ‘Als alles duister wordt’ van Hilde Vandermeeren. Volgens de jury die het werk nomineerde, gaat het om een van de spannendste boeken van het jaar. Het boek handelt over een slachtoffer dat door een hersenletsel geen gezichten kan herkennen, wat tot erg bevreemdende situaties leidt.

In de marge van de Hercule Poirotprijs werd ook nog een oeuvreprijs uitgereikt aan Aster Berkhof. De inmiddels 93-jarige schrijver, met meer dan honderd titels een van onze meest actieve schrijvers, moest donderdag in laatste instantie verstek geven omwille van gezondheidsproblemen. Hij werd door Lukas De Vos geprezen als de vader van de Vlaamse thriller en de ‘Louis Paul Boon van het platteland’. Op 18 juni 2010 ontving Pieter Aspe de oevreprijs, en drie jaar eerder was Jef Geeraerts al aan de beurt.

(Bron: De Standaard)

Geen opmerkingen: