30 mei 2008

Nalatenschap (nieuws, 2008)

STIEG LARSSON BOMBARDEERDE COMMUNISTEN TOT ERFGENAAM

De in 2004 overleden Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson wilde zijn vermogen nalaten aan de lokale afdeling van de communistische partij in het Noord-Zweedse stadje Umeå. Dat blijkt uit een documentaire die deze week op de Zweedse televisie te zien was.

Larsson stierf op 50-jarige leeftijd aan een hartaanval, voordat zijn driedelige thrillerserie Millenniumreeks uitkwam. Postuum verkocht hij wereldwijd zes miljoen exemplaren en bouwde hij een geschat vermogen op van twee miljoen euro. Familie en vrienden van de schrijver maken al jaren ruzie over de verdeling van de erfenis en de rechten van Larssons boeken.

Eva Gabrielsson, de vrouw met wie Larsson 30 jaar samenwoonde, presenteert nu een testament dat de schrijver in 1977 opstelde, vlak voordat hij als vrijwilliger naar de burgeroorlog in Ethiopië vertrok. ,,Ik heb niet veel geld na te laten. Toch wil ik dat al het geld dat ik heb (en hier ben ik heel zeker van) naar het Communistische Arbeidersverbond afdeling Umeå gaat.'' De schrijver was begin jaren zeventig actief in deze beweging.

Larssons familie en Gabrielsson bevestigen in de documentaire dat er nog een 320 pagina's tellend manuscript ligt voor een vierde thriller in de serie. Dit boek zou zich afspelen tussen de ijsberen en muskusossen in Noord-Canada. Het manuscript is opgeslagen op een laptop in het bezit van Gabrielsson. Larssons vader en broer proberen de computer al jaren in hun bezit te krijgen en hebben nu de rechter ingeschakeld. Zolang de familiestrijd niet beslecht is, wordt deel vier niet gepubliceerd.

Of de communisten in Umeå, die in 1982 zijn opgegaan in de Socialistische Partij, hun miljoenen daadwerkelijk zullen krijgen is de vraag. Het testament is niet ondertekend door een notaris of advocaat. Juristen buigen zich nu over de rechtsgeldigheid.

Larssons eerste twee thrillers zijn in de Nederlandse vertaling uitgekomen als 'Mannen die vrouwen haten' en 'De vrouw die met vuur speelde'. Het derde deel met de titel 'Gerechtigheid' volgt in november. Deel één wordt momenteel verfilmd.

(Bron: GPD)

Geen opmerkingen: