14 maart 2008

Wordt verwacht 39 (nieuws, 2008)

KAÏN, ABEL, IRIS EN TBS

Na de gefilmde tbs'er van Theo Maassen en de door Simone van der Vlugt gecreëerde tbs'er Mick Kreuger, komt nu jeugdboekenschrijver Joost Heyink ook met een thriller over een tbs'er. Hier gaat het om de 42-jarige Paul Fonteyn, die al drie jaar het dak van een tbs-kliniek boven zich weet. Hij heeft bewust aangestuurd op tbs om een langdurige gevangenisstraf te ontlopen. Het heeft er alle schijn van dat hij zijn tweelingbroer Peter om het leven heeft gebracht. Maar wat is er werkelijk voorgevallen tussen de twee broers?

Volgens uitgeverij Anthos die Heyinks thriller 'Proefverlof' in september 2008 op de markt brengt, gaat het hier om een moderne versie van het verhaal over Kaïn en Abel. Maar Heyink weet tevens een indringend beeld te schetsen van het leven van een tbs'er. Zegt de uitgever.

Joost Heyink (1946) studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en was dertien jaar lang aan deze instelling verbonden als wetenschappelijk onderzoeker. Daarna legde hij zich fulltime toe op het schrijven: bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf verschenen tien jeugdboeken van zijn hand. 'Proefverlof' is zijn eerste thriller voor volwassenen.

CARRIÈRE

Van Marion Pauw (Tasmanië, 1973) verschijnt in juli 2008 de thriller 'Daglicht' bij Anthos. Het is Pauws derde thriller, na 'Villa Serena' (2005) en 'Drift' (2006), dat losjes is geïnspireerd op de verdwijning op Aruba van Natalee Holloway.

In 'Daglicht' zien we Iris, een jonge advocate, die worstelt met het combineren van haar carrière met de zorg voor haar moeilijk opvoedbare zoontje. En dan is er Ray, die is veroordeeld voor de moord op zijn buurvrouw en zijn straf uitzit in een - ja hoor, het moet niet gekker worden - tbs-kliniek. Ray houdt bij hoog en laag vol dat hij onschuldig is.

Op het eerste gezicht lijken Iris en Ray weinig met elkaar gemeen te hebben, maar dat verandert wanneer hun wegen zich schijnbaar toevallig kruisen. Iris is geneigd Ray te geloven en belooft hem te zullen helpen om herziening te krijgen in zijn zaak. Wanneer Iris op onderzoek uitgaat, komen er echter steeds meer feten aan het licht die Ray als dader lijken aan te wijzen.

Andere nieuwe titels:

Nicci French - titel nog niet bekend (augustus 2008)
George Pelecanos - 'Geen weg terug' (september 2008)
Denise Mina - 'De laatste adem' (augustus 2008)
Mons Kallentoft - 'Midwinterbloed' (september 2008)
Dan Fesperman - 'De amateurspion' (september 2008)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat bedoel je met je opmerking 'ja hoor, het moet niet gekker worden'?

Peter Kuijt zei

Dat ik het heel toevallig vind dat er bij een en dezelfde uitgeverij in korte tijd drie thrillers verschijnen die over een tbs'er gaan. Een beetje teveel van het goede (of gekke, het is hoe je er tegenaan kijkt...)
Peter Kuijt