16 augustus 2007

Jesse Kellerman - Verblind (2007)

Goed gejat, toch de moeite waard




(Door Arno Ruitenbeek)

De films Fatal Attraction (Michael Douglas, Glenn Close) en History Of Violence (Viggo Mortensen) schemeren constant door de intrige van Verblind heen. Toch is de nu in het Nederlands vertaalde thriller van Jesse Kellerman alleszins de moeite van het lezen waard.

Ja, Jesse is de zoon van. Van Faye en Jonathan Kellerman, in eigen land (VS) en ver daarbuiten geprezen om hun spannende boeken. De appel valt niet ver van de boom, als je de Amerikaanse recensies van Jesses Engelstalige eersteling, Sunstroke, mag geloven. Op de Nederlandse versie daarvan moeten we nog een jaartje wachten.

Verblind is tot die tijd hooguit een pleister op de wonde. Want al is 'beter goed gejat dan slecht bedacht' in dit geval een waarheid als een koe, dat gevoel van ontevredenheid dat je iets herkauwt, wordt naar het einde toe steeds sterker.

Arts in opleiding Jonah Stem redt na zijn nachtdienst het leven van een aantrekkelijke jonge vrouw door haar belager om zeep te helpen. Het 'slachtoffer', dat zich Eve Gones noemt, beloont hem met veel en gevarieerde seks in alle hoeken en gaten van het appartement dat Jonah en een studievriend delen.

Tot overmaat van ramp zegt Eve van Jonah te houden. Het hoofd van de aankomende dokter staat daar absoluut niet naar. Hij vindt het zijn morele plicht zeer regelmatig te zorgen voor zijn ex-vriendin, die door schizofrenie tot een geestelijk en lichamelijk wrak is verworden. Daarnaast draait hij onmenselijk veel uren in de klinieken, waar botte vernedering door de chirurgen en artsen eerder regel dan uitzondering is.

Het gevoel van onbehagen over het gewelddadige, geperverteerde gedrag van Eve leidt ertoe dat Jonah haar de deur wijst. Daar krijgen hij, zijn familie en zijn naasten bittere spijt van. De ontknoping is onbevredigend.

Jesse Kellerman - Verblind. Vertaling Bob Snoijink. Uitgeverij Mynx, 367 pag.

Geen opmerkingen: