06 mei 2007

Dale Jenkins - Het monsterverbond (1997)

Boeiende aardrijkskundeles van Dale Jenkins




(Door Peter Kuijt)

In het 'naschrift van de auteur' bedankt de Britse schrijver Dale Jenkins uitvoerig een legioen hulpvaardigen die hem terzijde hebben gestaan bij de totstandkoming van zijn thrillerdebuut Het monsterverbond. Ook neemt Jenkins zijn hoed af voor twee heren, één uit New York en één uit Palermo, die de auteur hebben verzocht hun namen niet te vermelden.

Het geeft een sinister tintje aan het boek, dat per slot van rekening een duivels pact tussen de regering van de Verenigde Staten en Italiaanse maffiafamilies als onderwerp heeft. Zouden de anonieme heren twee onvervalste dons Corleone zijn, die de voormalig docent Frans een mooi verhaal hebben ingefluisterd? Hoe het ook zij, Jenkins' dankwoord versterkt toch maar mooi 't al aanzienlijke het-zou-best-waar-kunnen-zijn-gehalte van de thriller.

Het monsterverbond start als de Siciliaanse slungel Ciccio van een anonieme schenker een fors aantal - en dan bedoelen we echt een flinke hoeveelheid - lires op zijn bankrekening krijgt bijgeschreven. Hij gooit vervolgens het fortuin met de snelheid van het licht over diverse balken. Wanneer zijn banksaldo de nulstand begint te naderen, gaat hij op zoek naar de degene die hem destijds heeft verrijkt. Hij komt terecht bij een afgelegen landhuis, waar zijn oudoom ooit huisbewaarder is geweest. Gedreven door zijn honger naar meer lires, laat hij vervolgens de huidige huisbewaarder het tijdelijke met het eeuwige verwisselen.

Dat had Ciccio nou niet moeten doen. Met die onbezonnen daad komt er niet alleen een spoedig einde aan zijn eigen leven, maar zet hij tevens een uiterst complex alarmsysteem in werking. Het is bijna te ingewikkeld om uit te leggen, maar het komt er in het kort op neer dat het geactiveerde alarmsysteem een tijdens de Tweede Wereldoorlog gesloten pact tussen de Amerikaanse regering en Italiaanse maffiafamilies openbaar maakt. De families hebben er absoluut geen belang bij dat dit verbond bekend wordt en sturen de jonge Brit Adam Drew op pad om publicatie te verhinderen. Drew reist van hot naar her en maakt de wildste avonturen mee met onder anderen Zweedse huurmoordenaars en Chinese bendes. De finale vindt plaats in een wolkenkrabber in New York, waar Drews ervaring als alpinist nog van pas komt.

Jenkins heeft in Het monsterverbond een geraffineerde vorm gevonden om historische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog te vermengen met opwindende fictie. De bloeddrukverhogende hedendaagse wederwaardigheden van Drew heeft de auteur eveneens op niet mis te verstane wijze neergezet. Dat hij daarbij af en toe te veel oog heeft voor het landschap - zo beschrijft Jenkins zo'n beetje elke rivierbocht in Oost-Europa -, moeten we hem kunnen vergeven. Zo'n spannende aardrijkskundeles krijg je toch niet elke dag.

Dale Jenkins - Het monsterverbond, uitgeverij Het Spectrum, 424 pag.

Geen opmerkingen: