26 april 2007

David Baldacci - Op eigen gezag (1997)

David Baldacci schrijft met de film al in z'n hoofd




(Door Peter Kuijt)

Medio mei gaat Absolute Power in de Nederlandse bioscopen in roulatie. Regisseur Clint Eastwood speelt daarin een in de herfst van zijn leven vertoevende geveltoerist, die ongewild getuige is van een moord, waarbij de president van de Verenigde Staten direct betrokken is. Absolute Power is de verfilming van de thriller Het recht van de macht, waarmee de Amerikaanse oud-advocaat David Baldacci zo'n anderhalf jaar geleden verrassend debuteerde.

Nu ligt Baldacci's tweede, Op eigen gezag, in de winkel en het moet gezegd worden: ook deze thriller schreeuwt om een bioscoopversie. De auteur, die liever vergeleken wordt met Michael Crichton dan dat hij zich een imitatie-Grisham laat noemen, heeft overduidelijk met de verfilming reeds in zijn hoofd zich achter de tekstverwerker gezet.

Toonde Baldacci zich in Het recht van de macht al een meester in het bedenken van een originele intrige, in Op eigen gezag tovert hij opnieuw een opwindende verhaallijn tevoorschijn. Hij zet de lezer meteen rechtop in zijn stoel door hem getuige te laten zijn van een verschrikkelijke vliegramp. Een Western Airlines-toestel stort neer tijdens een binnenlandse vlucht van Washington naar Los Angeles. Naar later bewezen wordt, is er sprake van een terreurdaad, maar tegen die tijd hebben wij onschuldige lezertjes al een uiterst realistische beschrijving van de crash en de lugubere gevolgen (181 doden) achter de kiezen.

Aan boord van het ramptoestel zat voorzitter Lieberman van de Federal Reserve Board, zeg maar de Wim Duisenberg van de Amerikaansche Bank. Dat gegeven zal later nog een heel belangrijke rol gaan spelen. Maar eerst komen wij te weten over Jason Archer, die ook op de passagierslijst stond. Jason is de wettige echtgenoot van Sidney, een advocate die verwikkeld is in het begeleiden van de megafusie van het grootste technologiebedrijf ter wereld, Triton, met het concern CyberCom. Op het moment dat ze in moeizaam overleg is met Tritons directie, bereikt Sidney Archer het verschrikkelijke bericht over haar man. Alsof ze door dit drama niet genoeg getroffen is, krijgt ze vervolgens ook nog te horen dat Jason, zelf ook werknemer van Triton, zich onledig zou hebben gehouden met bedrijfsspionage.

De advocate haalt vervolgens het onderste uit de kan om de naam van haar doodgewaande man te zuiveren. Daarbij wordt ze, direct en indirect, terzijde gestaan door de sympathieke en beslist niet op zijn achterhoofd gevallen FBI-agent Lee Sawyer. We zien het ene complot na het andere complot zich ontvouwen. Er wordt flink gemoord en uiteindelijk moet ook Sidney voor haar leven vrezen. De ultieme ontknoping vindt plaats in de besneeuwde bossen van de staat Maine, waarbij het er behoorlijk verhit aan toe gaat.

Baldacci heeft met Op eigen gezag opnieuw een puike thriller afgeleverd. Het boek barst van de verrassende wendingen met aan het eind van bijna elk hoofdstuk een naar meer smakende 'cliffhanger'. De dialogen hadden evenwel wat pittiger gekund. En de schrijver moet in het vervolg wel zien te vermijden al te veel technische details prijs te geven: nog even en hij is een imitatie-Clancy. En dat Baldacci zijn heldin wat al te vaak en te omstandig laat treuren om haar driejarige Amy, van wie zij tijdelijk gescheiden is, ach, dat zal wel komen doordat de auteur zelf sinds kort vader van een dochtertje is. Wie zou dat niet doen?

David Baldacci - Op eigen gezag, uitgeverij A.W. Bruna, 432 pag.

Geen opmerkingen: